Ombudsman víta rozsudok ESĽP, ktorý skonštatoval porušenie práv rómskych chlapcov

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský víta rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý skonštatoval porušenie práv šikanovaných rómskych chlapcov. Tí mali byť v roku 2009 obeťami policajného násilia na policajnej stanici v Košiciach, informovali z kancelárie ombudsmana.

09.02.2023 14:16
debata (29)

„Osobitne vítam postoj ESĽP vo vzťahu k zvukovo-obrazovému záznamu. Z neho totiž bolo zrejmé, že udalosti na ňom zachytené sa na policajnej stanici odohrali, aj keď v trestnom konaní nebolo preukázané, že sa trestnej činnosti dopustili dotknutí policajti,“ vyhlásil.

Rozhodnutie súdu ho podľa jeho slov ako ombudsmana utvrdilo v dôležitosti „neohlásených návštev náhodne vybraných policajných staníc“.

ESĽP skonštatoval v danom prípade porušenie práv chlapcov a šestici sťažovateľov priznal po 20-tisíc eur z titulu nemajetkovej ujmy a spoločne všetkým sťažovateľom 11-tisíc eur ako náhradu nákladov a výdavkov.

Ide už o druhé rozhodnutie ESĽP v tomto prípade. Na jar 2021 konštatoval porušenie článku 3 dohovoru v jeho procesnej časti. Sťažnosť sa vtedy okrem iného týkala údajného nevhodného zaobchádzania zo strany prítomného policajta voči trojici sťažovateľov pri prevoze na policajnú stanicu.

Prípad sa viaže na udalosť z roku 2009, keď šiestich rómskych chlapcov zadržali košickí policajti pre podozrenie z účasti na lúpeži a previedli na obvodné oddelenie s cieľom vykonania bezpečnostnej prehliadky.

Chlapci neskôr tvrdili, že tam boli hodení na zem pred štekajúcimi psami bez náhubkov, niektorí z nich boli psami pohryznutí, boli bití, kopaní a inak fyzicky a slovne týraní prítomnými policajtmi. Rovnako mali byť na ich adresu vyslovené komentáre, ktoré sa okrem iného týkali ich rómskeho pôvodu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súd pre ľudské práva #Róbert Dobrovodský #rómovi