V korupčnom procese s exprokurátorom Kováčikom vypovedal aj bývalý šéf SIS

Výsluchom exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Antona Šafárika a dvoch bývalých policajtov pokračovala v pondelok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika. Obžaloba ho viní zo zločinu prijímania úplatku.

20.03.2023 16:14
Dušan Kováčik Foto: ,
Dušan Kováčik vo väzenskom mundúre pred začiatkom procesu na súde v Banskej Bystrici. 8. september 2022
debata (1)

V roku 2016 mal Kováčik prijať 50 000 eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Obaja vinu popierajú.

Kováčik na súd neprišiel a nezúčastní sa ani na ďalšom pojednávaní. Dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Ako konštatoval jeho obhajca Erik Magál, vzhľadom na dôkazy, ktoré sa majú po oba dni vykonávať, nie je nevyhnutná jeho účasť. Z prípravného konania mu je známy obsah výpovedí predvolaných svedkov.

Expolicajti vypovedali o svojich kontaktoch a stretnutiach s exriaditeľom Národnej jednotky finančnej polície Bernardom Slobodníkom, ktorý je v procese kľúčovým svedkom obžaloby. Tvrdí, že špeciálnemu exprokurátorovi sám odovzdal špeciálne upravenú knihu od Košča, označovaného za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, na stretnutí v zasadačke nemocnice. V jej výreze malo byť 50 000 eur.

dušan kováčik Čítajte aj Proces s exprokurátorom Kováčikom pokračoval výsluchom svedkov

Podľa svedkov, ktorí boli podriadení Slobodníkovi, „knihu“ spomínal pred viacerými, im to pripadalo, akoby sa s tým chválil. Hovoril však o sume 70 000 eur. Na ich výsluchu trvala obhajoba.

„Trvali sme na tom, pretože mohli mať vedomosť o niektorých okolnostiach, ktoré spochybňujú vierohodnosť Bernarda Slobodníka, čo sa aj potvrdilo. Na základe ich výpovedí sa ukázalo, že svedok fungoval na takej báze, že klamstvo, lži a rôzne úskoky boli jeho dennou rutinou,“ reagoval pre TASR Magál.

Ako zdôraznil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek, obhajoba sa od počiatku snaží akýmkoľvek spôsobom spochybniť kľúčového svedka. „Nerád by som hodnotil samostatne tieto výpovede. Urobím tak v kontexte s ostatnými výsluchmi a to bude až v záverečnej reči,“ dodal.

Bernard Slobodník, expolicajt, svedok, súd, kajúcnik Čítajte aj Slobodník na súde usvedčoval Kováčika z úplatku. Hanbí sa, že bol toho súčasťou

Bývalý šéf SIS Šafárik, ktorý bol na inkriminovanom stretnutí v nemocnici, nemá vedomosť, že by v jeho prítomnosti niekto odovzdal úplatok. S oboma obžalovanými a Slobodníkom sa stretol raz, na začiatku svojho pôsobenia vo funkcii riaditeľa SIS v roku 2016. Nepamätal si, z koho iniciatívy došlo k spoločnému stretnutiu. Ich rozhovor trval okolo 20 minút a vraj hovorili iba o formálnych veciach. Žiadnu knihu u Bernarda Slobodníka si nevšimol.

V procese už vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel, ktorý bol podriadeným Dušana Kováčika. Práve jemu exprokurátor odňal spis týkajúci sa podozrení, že šéf policajných odposluchov Jozef Rehák vynáša informácie zločineckému gangu sýkorovcov, za čo mal mať zaplatené. Bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó, ktorí už tiež vypovedali, majú informácie o korupčnom skutku len sprostredkovane.

Podnikateľ Peter Košč, ktorý mal podplácať, na lavici obžalovaných chýba. Keďže je na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #SIS #Dušan Kováčik #Anton Šafárik #ŠTS #Bernard Slobodník