Do Kuciakovho domu sa zahryzol bager. Na jeho mieste vyrastie pamätník

Vo Veľkej Mači začal v utorok bager búrať dom, v ktorom chladnokrvne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Na jeho mieste má vyrásť pamätník slobody slova. Bude pripomínať odhodlanie dvoch zavraždených mladých ľudí a zároveň niesť odkaz pre budúce generácie. Náklady na jeho postavenie budú hradené z rozpočtu trnavskej župy.

21.03.2023 09:00 , aktualizované: 14:35
debata (86)

VIDEO: Búranie Kuciakovho domu

Video

„Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja,“ povedal predseda samosprávy Jozef Viskupič.

VIDEO: Kuciakov dom nahradí pamätník

Video

„Súbežne s búracími prácami vykonávame projektovú dokumentáciu, ktorá je už naplánovaná v rozpočte samosprávneho kraja na tento rok. Následne pokročíme vo výstavbe pamätníku na tomto pozemku," spresnil Viskupič s tým, že finálna podoba pamätníka vzišla z architektonickej súťaže.

Výstavba pamätníka je naplánovaná na budúci rok. Na búracie práce sa ponúkla firma zo Serede. Urobí to zadarmo. Odhadovaná cena výstavby je 388-tisíc eur s DPH.

Obyvateľka Veľkej Mače pani Rozália pre Pravdu uviedla, že takáto stavba je potrebná. „Je to dobrý nápad, aspoň na nich (Jána a Martinu – pozn. red.) ľudia nezabudnú, keď ho budú mať pred sebou". Pani Rozália tvrdí, že sa na dom chodievali pozrieť nielen miestni a ľudia z okolia, ale aj so vzdialenejších kútov Slovenska.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny.

Pietne miesto má mať podobu miestnosti pod úrovňou vozovky, obsahovať spomienkové predmety, zrejme aj bránu domu s odkazmi, ktorá bola v úvode demolácie odstránená a zachovaná, uviedol Viskupič. Z podúrovňového priestoru má terén ďalej stúpať smerom k horizontu.

„Pôjde o spomienkovú záhradu, respektíve to, čo najviac symbolizuje ich prácu, teda, že síce čin „pod zemou“ bol ohavný, no spoločenské zmeny, ktoré po otrasnej udalosti nastali, majú symbolizovať aj nádej," dodal župan. Pamätník tak bude pripomínať udalosti z minulosti, zároveň však ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Búranie domu, v ktorom chladnokrvne zavraždili...
Búranie domu, v ktorom chladnokrvne zavraždili...
+9V utorok 21. marca, vyše päť rokov od...

Ďalšie analýzy

Od momentu, keď vykonávateľ vraždy Miroslav Marček stlačil spúšť a ukončil tým život dvoch mladých ľudí, ubehlo už viac ako päť rokov. Marček si už za vraždu odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody. Na 25 rokov súd poslal do väzenia aj Tomáša Szabóa, Zoltán Andruskó dostal 15 rokov nepodmienečne. V prípade Kuciakovej vraždy súd stále rozhoduje o vine podnikateľa Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

Špecializovaný trestný súd ich ešte v roku 2020 spod obžaloby oslobodil. Prípad na prvostupňový súd však vrátilo májové rozhodnutie Najvyššieho súdu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Fico a Blaha zašli priďaleko. Zaradia konečne spiatočku?

Naposledy sa v kauze Kuciak pojednávalo minulý týždeň. Polícia si od Špecializovaného trestného súdu vtedy vyžiadala na ďalšiu analýzu zaistené mobilné telefóny Mariana Kočnera, uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

Dôvodom je existencia modernejších programov, ktoré by mohli efektívnejšie napomôcť k obnove vymazaných dát. „Nemáme istotu, že sa podarí obnoviť niečo navyše," dodal Harkabus.

O odovzdaní mobilných telefónov polícii musí ešte rozhodnúť súd. Kočnerov advokát Marek Para vyjadril s prípadným rozhodnutím o odovzdaní mobilov polícii nesúhlas.

Splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Roman Kvasnica má nádej, že by sa ich analýzou mohli zistiť nové informácie. Z pohľadu rodiny zavraždeného Jána Kuciaka je potrebné vyvíjať aktivitu ku každému dôkazu, ktorý sa javí ako reálne vykonateľný," podotkol.

Kauza vraždy novinára Kuciaka (časová os)

  • V stredu 21. februára vo Veľkej Mači zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Polícia našla mŕtve telá dvojice až o štyri dni neskôr, policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde až v pondelok 26. februára.
  • Vtedajší premiér Robert Fico za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.
  • V Bratislave sa 9. marca konalo prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko, na ktorom sa zišli desaťtisíce ľudí. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.
  • Polícia 13. marca zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Jána Kuciaka. Po jednom dni ho polícia prepustila.
  • O pol roka neskôr, 28. septembra, polícia obvinila Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne Alenu Zsuzsovú.
  • Generálna prokuratúra 1. októbra informovala, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50-tisíc eur a ďalších 20-tisíc eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70-tisíc eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskovi a Alene Zsuzsovej.

2019

  • 4. marca obvinili podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O mesiac neskôr sa Miroslav Marček priznal, že strieľal. Dňa 18. októbra Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste.
  • 21. októbra prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžaloval Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

2020

  • Proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na ŠTS v Pezinku sa začal 13. januára. Miroslav Marček sa priznal k vraždám Kuciaka, Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Marian Kočner sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.
  • Špecializovaný trestný súd zahrnul na konci apríla do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Kočnerom a Zsuzsovou.
  • 3. septembra – ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Tomáša Szabóa uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Kočnera na peňažný trest 5 000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.
  • Miroslav Marček dostal na začiatku decembra za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR.

2021

  • Najvyšší súd SR zrušil 15. júna rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.
  • 28. júna obvinili Kočnera aj z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho.

2022

  • Na ŠTS v Pezinku sa 28. februára opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú. Tú napokon z rozhodovania v kauze vylúčil.
  • 14. apríla sa na ŠTS v Pezinku opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.
  • 25. októbra Tomáša Szabóa uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Szabó odpykáva za účasť na vraždách. Rozhodnutie je právoplatné.

2023

  • ŠTS v Pezinku 26. januára nariadil v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov nové termíny hlavného pojednávania na 9. februára, 17. a 28. marca a tiež na 5., 6., 21. a 24. apríla.
  • Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová ešte 23. januára naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Ján Kuciak a Martina Kušnírová