Horecký chce získať viac času na podporu školského zákona

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký chce získať viac času na podporu školského zákona v parlamente. Uviedol to na tlačovej konferencii. Rokovanie o novele zákona o výchove a vzdelávaní bolo pôvodne v Národnej rade (NR) SR naplánované na utorok ráno.

21.03.2023 10:34 , aktualizované: 14:00
školstvo, reforma,Horecký Foto: ,
Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.
debata (2)

Minister pozýva na rokovanie poslancov demokratických strán. „Nemienim pri takom dôležitom zákone nič riskovať. Chcem pracovať tak dlho s ďalšími aktérmi v rámci všetkých politických demokratických reprezentácii, aby som mal istotu, že zákon prejde tak, ako ho potrebujeme,“ povedal Horecký. Školský zákon označil za dobrý pre deti, mládež aj rodičov.

Horecký je pripravený pri školskom zákone ustúpiť všade tam, kde „celkový súčet pozitívnych opatrení preváži prípadné nedokonalosti“.

Zároveň poukázal, že posunutie školského zákona zatiaľ neohrozuje financie z plánu obnovy, na ktorý je naviazaný. Tretia žiadosť o platbu je posunutá na september a zákon môže v júni podpísať prezidentka Zuzana Čaputová, vysvetlil Horecký. Všetko by tak podľa neho bolo splnené.

Návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dielne rezortu školstva ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole. Uľahčiť by mohol sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Novelou sa majú plniť aj niektoré ciele plánu obnovy.

Gröhling: Novela školského zákona by dala školám návod aj na segregovanie

Novela školského zákona by v prípade schválenia dávala školám návod aj na segregovanie. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS). Navrhovaná legislatíva podľa neho hovorí o vyčleňovaní detí so špeciálnymi potrebami a prináša tiež nevymožiteľnosť pomoci deťom, keďže by školy mohli odmietnuť pomoc, o ktorú rodičia požiadajú.

Návrh je podľa Gröhlinga proti deťom, rodičom a kritizujú ho odborníci, medzi nimi aj komisárka pre osoby so zdravotným znevýhodnením Zuzana Stavrovská. Chcel, aby sa o ňom rokovalo v parlamente a aby následne dočasne poverený minister školstva Ján Horecký novelu stiahol na prepracovanie. O mesiac na ďalšej riadnej schôdzi by mal podľa poslanca prísť s novým znením návrhu.

Poslanec tvrdí, že pokiaľ by rodič prišiel s dieťaťom na školu a požiada o podporné opatrenia, teda buď o asistenta, stretnutie s psychológom či doučovanie, podľa návrhu by mu škola mohla odmietnuť poskytnúť pomoc. „V praxi sa stane, že školy nedostanú finančné prostriedky na to, aby mohli poskytnúť takúto pomoc a budú odmietať žiakov so znevýhodnením. Rodičia sa buď zmieria s tým, že nebudú mať takúto podporu, alebo im zákon hovorí, že sa im bude hľadať iná škola. Niekde inde, kde budú môcť cestovať. Vznikne jedna škola v regióne, ktorá sa obetuje a bude prijímať všetky takéto deti,“ priblížil Gröhling na utorkovej tlačovej konferencii. Tvrdí, že ide o ukážkový príklad segregovania.

Premiér: Ak má SaS k novele školského zákona výhrady, budeme s ňou rokovať

Ak má SaS k novele školského zákona, ktorý sa nachádza v parlamente, výhrady, budeme s ňou rokovať. Vyhlásil to dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

Poznamenal, že dočasne poverený minister školstva Ján Horecký má osloviť bývalého šéfa rezortu školstva a poslanca Národnej rady SR Branislava Gröhlinga (SaS) na rokovanie. Premiér už v tejto veci oslovil aj lídra liberálov Richarda Sulíka. „Naším cieľom je dostať tento zákon do takej podoby, aby bol schválený. Ak SaS má výhrady, budeme s ňou rokovať,“ povedal Heger.

Premiér poznamenal, že novelu školského zákona začal riešiť ešte Gröhling a súčasný minister školstva zdedil jeho prácu. „Teraz ma prekvapuje, že práve on nechce podporiť tento zákon. Rokovania bežia, preto som požiadal ministra, aby si vzal viacej dní na to, aby s Gröhlingom o tom rokoval. Nám ide o výsledok, nemáme v tom politické záujmy. Plán obnovy je stavaný pre Slovensko,“ povedal. Verí, že SaS pristúpi k dohode.

Zároveň ho mrzí postoj SaS, ktorá v utorok nepodporila návrh novely zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti v prvom čítaní. Poznamenal, že tento zákon je skôr technický, oveľa dôležitejšia je novela školského zákona.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školský zákon #Ján Horecký