Vláda odobrila novelu Trestného zákona, kladie dôraz na alternatívne tresty

Novelu Trestného zákona, ktorá kladie okrem iného dôraz na ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog, restoratívnu justíciu či harmonizáciu trestných sadzieb, schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí. Návrh z dielne rezortu spravodlivosti tak smeruje do parlamentu. Ide o najväčšiu novelu Trestného zákona od rekodifikácie v roku 2005.

22.03.2023 12:20 , aktualizované: 16:40
vláda heger mikulec Foto: ,
Na snímke 142. rokovanie Vlády SR 22. marca 2023 v Bratislave.
debata (4)

„Táto novela Trestného zákona tak, ako bola kvalitne a dlho pripravovaná, posúva SR smerom k moderným európskym krajinám,“ zdôraznil dočasne poverený premiér Eduard Heger. „Ide o návrh, ktorý získal podporu širokej odbornej verejnosti,“ povedal dočasne poverený šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas. Jedným z cieľov legislatívy je podľa neho aj zmena prístupu k mladistvým a prvý raz trestaným osobám.

Pre ministra je kľúčové, aby navrhovaná legislatíva získala podporu naprieč celým politickým spektrom. „Nebudem spokojný, ak tento zákon nebude mať v Národnej rade SR ústavnú väčšinu,“ zdôraznil.

„Novelu Trestného zákona plne podporujeme,“ uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. Poukázal tiež na to, že po prijatí novely Trestného zákona by mohla prísť na rad aj modernizácia Trestného poriadku.

Ukladanie trestov nespojených s odňatím slobody má byť po novom jednoduchšie. Preferovať sa majú najmä pri prvý raz trestaných osobách, ktoré spáchali prečiny. Súdy by tiež mohli znížením trestu zohľadňovať nahradenie škody poškodenému.

Michal Horský Čítajte aj Prežije novela trestného zákona politické tlaky?

V súčasnosti chýba podľa Karasa v súvislosti s ukladaním alternatívnych trestov personálna a technická infraštruktúra. „Technicko-právne a administratívne prekážky odstraňujeme právnou úpravou,“ podotkol s tým, že sa má zároveň zvýšiť počet probačných úradníkov z 80 na takmer 300. „Zavedie sa tým reálna probačná služba, ktorá je dnes podvyživená,“ do­dal.

Karas: Hrubé trestanie bez prevenčného pôsobenia spôsobuje len recidívu

Hrubé trestanie bez toho, aby sa prevenčne pôsobilo, spôsobuje len recidívu, a to zvyšuje náklady krajiny. Povedal to poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas na brífingu po tom, ako vláda schválila návrh novely Trestného zákona. Podľa Karasa návrhom smerujeme k tomu, aby sa spoločnosť dokázala vysporiadať s páchateľom trestných činov nielen izoláciou, ale aj jeho resocializáciou a nápravou.

„Najpodstatnejšia zmena novely Trestného zákona je zmena prístupu k mladistvým či prvotrestaným osobám. Cieľ je ten, aby sa štát k týmto osobám postavil tak, aby z nich negeneroval recidivistov, teda tých, ktorí sa budú vracať k trestnej činnosti, ale aby im umožnil zásadnú zmenu postoja a pochopenie toho, čo sa stalo," vysvetlil Karas s tým, že sa to budú snažiť dosiahnuť tým, že pristupujú k zefektívneniu vykonávania alternatívnych trestov. „Je tam katalóg trestných činov, kde sa súdu výslovne ukladá, aby preferoval uloženie alternatívneho trestu," uviedol Karas a dodal, že sa to sa netýka recidivistov a páchateľov závažnej trestnej činnosti.

Novela prináša zmeny aj pri drogových trestných činoch, kde sa okrem iného odlišuje trestanie užívateľov drog od ich výrobcov. Návrh tiež sprísňuje postih jazdy pod vplyvom alkoholu. Navrhuje sa tiež zaviesť krátkodobé tresty odňatia slobody.

Návrh novely Trestného zákona predložila za rezort spravodlivosti ešte vlani v septembri opätovne do medzirezortného pripomienkového konania exministerka Mária Kolíková (SaS). Na vyhodnocovaní stoviek pripomienok sa zúčastňovalo viac ako 100 expertov na trestné právo, prípadne iné odvetvia práva a iné vedné odbory. Súčasný šéf rezortu vo februári deklaroval, že sa podarilo dosiahnuť kompromis naprieč celou odbornou komunitou a ide o historickú šancu modernizovať slovenskú trestnú politiku a posunúť ju viac smerom k jej európskym základom. Legislatívny návrh má viac ako 440 novelizačných bodov a upravuje sa ním aj niekoľko ďalších zákonov.

Pellegrini: Návrh novely Trestného zákona mohol byť ambicióznejší

Návrh novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti mohol byť ambicióznejší. Nepribližuje Slovensko k tým najvyspelejším štátom. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini s tým, že je to začiatok, aby sa na Slovensku inak vnímal trest.

Posun k restoratívnemu typu práva je podľa Pellegriniho správny, pretože sa snaží čo najviac odškodniť obete. Pri udeľovaní trestov tento typ práva vníma pozíciu a situáciu páchateľa, taktiež záujmy štátu, napríklad šetrí jeho náklady. Pellegrini si myslí, že táto novela je prvým krokom a budúce vlády budú musieť posúvať latku ešte ďalej, aby sa Slovensko priblížilo k moderným krajinám.

Poukázal, že nový prístup, alternatívne tresty či odsudzovanie k peňažným trestom je správna cesta, z ktorej môžu mať benefity všetci. Pri ľahších trestných činoch je podľa lídra Hlasu lepšie, ak páchateľ dostane alternatívny trest ako napríklad domáce väzenie. „Neodtrhnete ho od malých detí, nerozpadne sa mu rodina a nespravíte z neho nejakého asociála,“ poznamenal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trestný zákon #vláda SR