Obeťami tragédie v Petržalke boli deti uznávaného vedca

Vražda a dve samovraždy. To je podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana najpravdepodobnejšie vysvetlenie tragédie, ktorá sa v nedeľu odohrala v bratislavskej Petržalke. Dvaja súrodenci tam vyskočili z piateho poschodia a po vniknutí do bytu policajti našli aj dobodané deväťročné dieťa.

23.03.2023 12:00
polícia petržalka bratislava policajt Foto: ,
Policajné zložky na Vyšehradskej ulici v bratislavskej Petržalke, kde po páde z okna zahynul muž a žena. 19. marec 2023
debata (56)

Podľa medializovaných informácií boli dospelými obeťami nešťastia deti uznávaného neurológa známeho i vo svete.

„Nemáme svedkov. Množstvo bytov je tam na eseročky, nikto nikoho nepozná, množstvo ľudí nebolo doma,“ priznal Hamran v utorkovom vysielaní Rádia Expres. Ako vyhlásil, v prípade ide zrejme o vraždu a dvojnásobnú samovraždu, no bližšie informácie odmietol poskytnúť, aby nemaril prebiehajúce vyšetrovanie.

Okolo tragédie pritom zostáva viacero nejasností. Policajti najprv dostali hlásenie, že z jedného bytu na Vyšehradskej ulici vypadol mladý muž, no kým prišli na miesto, bol už v sanitke. Nikto ho nepoznal a keďže pri sebe nemal doklady, nevedeli zistiť jeho totožnosť, ani to, odkiaľ presne vyskočil. Policajti síce začali chodiť po dome a zvoniť pri bytoch, nie vždy im však mal kto otvoriť.

VIDEO: Tragédia v Petržalke si vyžiadala tri životy.
Video

Ako Hamran upozornil, v tej chvíli sa nedalo nič viac robiť. „Polícia podľa zákona nemôže len tak vstupovať do obydlia, je to chránené ústavou. Musíte mať vážne podozrenie, napríklad, že sa tam nachádza páchateľ nejakého zločinu,“ vysvetlil.

Policajti tak podľa neho celé hodiny „behali v tej bytovke a snažili sa dopátrať k tomu, v ktorom byte mohlo dôjsť k nejakému incidentu“, respektíve, odkiaľ mohol neznámy muž vyskočiť. Dokonca nasadili aj dron, aby preverili, aká je situácia na jednotlivých poschodiach.

Niekto im vraj označil istú rodinu v dome, ktorej sa to malo týkať, ale o 14.30 h zistili, že je to falošná stopa. Pátranie ani nestihli dokončiť, keď na zem pred bytovku dopadla 39-ročná žena s bodnými ranami. Až vtedy odhalili, o aký byt ide, lebo ju niekto z obyvateľov domu spoznal.

petržalka polícia bratislava Čítajte viac Rodinná tragédia v Petržalke. Byt, z ktorého vypadli dve osoby, hľadali policajti šesť hodín

Policajti potom vylomili dvere do bytu, kde objavili mŕtveho chlapca. Dodatočne sa zistilo, že muž, ktorý vyskočil ako prvý už dopoludnia a zraneniam podľahol, je 27-ročný Marek, brat identifikovanej že­ny.

Na adresu polície sa neskôr zosypala kritika za to, že takmer šesť hodín nevedela vypátrať byt, odkiaľ obete vyskočili. Hamran potvrdil, že nariadil „prezidiálnu kontrolu“, no je presvedčený, že zasahujúci príslušníci nepochybili.

„Na základe toho, čo som videl a počul, nemám absolútne žiadne pochybnosti, že by tí policajti nespravili všetko, čo bolo v ich silách,“ zhodnotil.

Policajné zložky na Vyšehradskej ulici v...
Policajné zložky na Vyšehradskej ulici v...
+2Policajné zložky na Vyšehradskej ulici v...

Podľa informácií Nového Času boli muž a žena deťmi známeho slovenského neurológa, 76-ročného profesora, ktorý patrí medzi popredných svetových odborníkov na liečbu Alzheimerovej choroby. Pôsobil aj na britskej univerzite v Cambridgei a v roku 1996 založil Neuroimunologický ústav SAV, ktorý sa ako prvý u nás zameral na boj s Alzheimerovou chorobou.

Dlhé roky bol tiež riaditeľom Národného centra pre molekulové inžinierstvo a biotechnológiu a stál pri zrode Nadácie Memory. Jeho nebohá dcéra Michaela istý čas pracovala ako klinická psychologička v Centre Memory, ktorú zriadila práve uvedená nadácia.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vražda #úmrtie #Petržalka