Beluský: NBÚ nezlyhal v prípade previerky pre Puškára, obvineného z vraždy Tupého

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nezlyhal, keď v roku 2009 udelil bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa advokátovi Adamovi Puškárovi, v súčasnosti obvinenému z vraždy Daniela Tupého. Predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS o tom informoval po stredajšom mimoriadnom zasadnutí výboru. Na výbore sa zúčastnil riaditeľ úradu Roman Konečný.

29.03.2023 17:20 , aktualizované: 18:50
adam puškár, daniel tupý Foto: ,
Advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy Daniela Tupého privádzajú na súd.
debata (8)

„Ak niekto zlyhal, tak to boli buď spravodajské služby alebo Policajný zbor. Ak mali informácie o pánovi Puškárovi v nejakých registroch, že sa nachádza medzi skupinami, ktoré boli vyhodnotené ako nebezpečné, takéto informácie boli povinné NBÚ poskytnúť,“ uviedol Beluský s tým, že úrad nemá kompetencie ani kapacity samostatne lustrovať preverované osoby. O previerku požiadal Najvyšší súd SR v roku 2008, keď tam Puškár pracoval.

adam puškár, daniel tupý Čítajte viac Obvinený z vraždy Daniela Tupého ide do väzby. Prokuratúra sa spolieha na vzorky DNA a výpoveď o noži

Predmetom zasadnutia výboru bol aj stav ochrany utajovaných skutočností, ktorá sa podľa Beluského každým rokom zhoršuje. Závažné porušenia zistil úrad podľa poslanca na ministerstve vnútra. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia.

„Bolo zistených dokopy 29 porušení zákona,“ skonštatoval predseda výboru. V tejto súvislosti požiadal predsedu brannobezpečnos­tného výboru Juraja Krúpu (SaS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby zvážila ponechanie dočasne povereného ministra vnútra Mikulca vo funkcii.

SR Tupý vražda tabuľa Čítajte viac Otec Daniela Tupého: Čudujem sa, že zase idú do éteru informácie, ktoré by ísť nemali

Ako vysvetlil, ministri sa zo zákona môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami bez bezpečnostnej previerky, ale iba tými, ktoré sa týkajú Slovenskej republiky. V prípade informácií zo zahraničia je potrebný certifikát, pri ktorom treba požiadať o bezpečnostnú previerku. V prípade Mikulca nevylúčil spáchanie trestného činu.

Ďalšie zistenia sa podľa predsedu výboru týkali neoprávnenej manipulácie s utajovanými skutočnosťami zo strany policajtov. Išlo napríklad o prizvanie znalca bez súhlasu pôvodcu informácií.

Mladí antifašisti protestujú proti mítingu Iniciatívy za slobodu slova. Čítajte viac Svedok opísal, ako mal obvinený advokát zabiť Daniela Tupého

K výzve prezidentke na odvolanie Mikulca vzhľadom na informácie prezentované na výbore sa pridala aj mimoparlamentná strana Hlas. „Medzi desiatky dôvodov, prečo by Roman Mikulec nemal byť ministrom vnútra, dnes pribudol ďalší a mimoriadne závažný. Z rokovania parlamentného výboru na kontrolu NBÚ dnes vyplynulo, že Mikulcov rezort 29-krát porušil zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. K sérii domácich zlyhaní tak minister vnútra pridal ďalšiu medzinárodnú hanbu,“ uviedol nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase Matúš Šutaj Eštok.

Ministerstvo vnútra SR odmietlo tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany Mikulca. Ako pripomenulo v stanovisku, minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať. Podľa MV SR ide o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia. Rezort deklaroval, že minister vnútra zákon neporušil a uvedené výhrady pripomienkoval aj NBÚ. S prípadnou previerkou minister problém nemá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NBÚ #Daniel Tupý #Národný bezpečnostný úrad #Roman Mikulec #Vražda Daniela Tupého