Majerský: Kandidátku KDH posilní do volieb uznávaná celebrita

Šéf strany Milan Majerský v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike ohlásil, že KDH do volebného boja posilní politické eso. „Hneď zajtra budeme mať veľkú tlačovú konferenciu, kde predstavíme celoslovensky známu osobnosť," uviedol.

28.05.2023 17:59
Mikloško Foto: ,
František Mikloško
debata (123)
Video
Andrej Danko, László Sólymos a Milan Majerský v diskusnej relácii TA3 o kandidátkach do volieb / Zdroj: TV Pravda

Majerský konkrétne meno neuviedol. „Je to celebrita, je to človek všeobecne uznávaný, máme sa všetci na čo tešíť,” povedal.

Denník Sme následne priniesol informáciu, že má ísť o bývalého disidenta Františka Mikloška. Jeho kandidatúru má hnutie KDH ohlásiť v pondelok ráno na tlačovej konferencii.

SR Vznik Republika 25. Výročie Čítajte viac Ako 30 rokov Slovenska hodnotia pamätníci Bugár, Mikloško, Schmögnerová či Weiss?

František Mikloško kandidoval v roku 2019 v preziden­tských voľbách, kde v prvom kole získal 5,72 percenta. O prezidentské kreslo bojoval tretíkrát, teda najviac v histórii Slovenska. Do druhého kola sa však nikdy neprebojoval.

Mikloško sa pokúsil o Prezidentský palác aj v rokoch 2004 a 2009. Prvýkrát skončil som ziskom 6,5 percenta na piatom mieste. V roku 2009 dostal 5,4 percenta hlasov, čo stačilo na tretie miesto.

František Mikloško Čítajte viac Mikloško: Heslom mojej kandidatúry je slušnosť, sebavedomie a pamäť

Životopis Františka Mikloška

RNDr. František Mikloško sa narodil 2. júna 1947 v Nitre a v roku 1971 ukončil štúdium matematiky na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V rokoch 1971–83 pracoval v Ústave technickej kybernetiky SAV v oblasti numerickej matematiky. V rokoch 1983–89 bol robotníkom, striedavo nepracoval.

Od roku 1968 sa angažoval v oblasti štruktúr tzv. tajnej cirkvi a pracoval pri tvorbe samizdatov. Angažoval sa pri podávaní spravodajstva do Hlasu Ameriky a Slobodnej Európy a bol jedným zo zvolávateľov tzv. sviečkovej manifestácie 25. marca 1988.

V novembri 1989 sa stal členom Koordinačného výboru VPN, členom Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) je od roku 1992. Vo funkcii predsedu Slovenskej národnej rady (SNR) pôsobil v rokoch 1990–92. Od roku 1992 je poslancom NR SR. Je členom Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #František Mikloško #Milan Majerský