Sulík: Nepodporiť vládu odborníkov je hlúposť. Kollár: Viem si predstaviť vyjadriť podporu

Šimečku na úrade vlády okolo obeda vystriedal líder SaS Richard Sulík. Po stretnutí s Ódorom pre médiá uviedol, že nevidí dôvod, prečo by poslanci SaS nemali vysloviť úradníckej vláde podporu.

30.05.2023 11:01 , aktualizované: 15:23
sas, saska, sulik Foto: , ,
Richard Sulík
debata (51)

„Ako som už viackrát povedal, s hlasmi Sasky môže rátať. Uvidíme, koľko sa ich nájde celkovo v parlamente, ja totiž považujem za extrémne hlúpe nedať hlasy na vyslovenie dôvery vláde, pretože keď nevznikne, neviete ani nikoho odvolať. Bude to ako doteraz, odvolaná vláda, potom sa stane, že neviem či Matovičov, alebo Hegerov nominant pán Vlčan, si tam uleje 1,4 milióna eur a nemáte ho ani ako odvolať. Alebo niečo v parlamente riešiť. Keď parlament nevysloví dôveru vláde, tak sa zbavuje akejkoľvek kontroly nad touto vládou, bude to čisto na prezidentke. Čiže ja to považujem za politicky vyslovene hlúpe. A nielen z tohto, ale aj z ďalších dôvodov budeme my preto hlasovať za vyslovenie dôvery vláde,” povedal Sulík.

Video
Kollár v Ide o pravdu: Vláda je tu z vôle prezidentky, nie ľudí. Všetci v parlamente sme sa tak stali opozíciou / Zdroj: TV Pravda

K pripravovanému programovému vyhláseniu vlády sa vyjadril, že „Je to dokument, ktorý sa ešte tvorí, takže je priskoro ho hodnotiť. Bavili sme sa o nejakých detailoch, ale bol to rozhovor na štyri oči. Ja som pánu premiérovi povedal, čo sú naše červené línie, on povedal, že áno, rešpektuje ich a my inak nemáme ani nejaké veľké požiadavky,” pokračoval a spresnil, že červené čiary liberálov sú zvyšovanie daní či povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. „To tam ani nebude. Viem aj o veciach, ktoré tam približne budú, ale to teraz rozoberať nepovažujem za správne.”

Robert Fico Čítajte viac Ódorova vláda nedostane od Smeru ani jeden hlas, podporu nenájde ani v Hlase

Premiér sa vyjadril aj k tomu, že bude hľadať spôsob, aby Slovensko neprišlo o miliardy z európskych zdrojov. „Hovorili sme o tom, niečo načrtol, dáva to hlavu a pätu,” povedal Sulík, avšak s tým, že zároveň potvrdzuje obavy Petra Pellegriniho a Roberta Fica, ktorí deň predtým po stretnutí s premiérom deklarovali, že peniaze sú de facto stratené. „Obávam sa, že majú pravdu. Veronika Remišová v tomto vo veľkom rozsahu zlyhala. Ukáže to ešte čas, ale tú obavu mám, sme vo výraznom meškaní, čo sa týka eurofondov.”

Na tlačovku Igora Matoviča, kde vyhlasoval, že ste si na lukratívny post vedúceho Úradu vlády dosadili poslanca NR SR za SaS Michala Luciaka a preto tiež zvažuje vyslovenie nedôvery vláde, povedal, že to odmieta komentovať a označil to za hlúposti. „Rád sa porozprávam na túto tému s Borisom Kollárom, on argumenty počúva. Kľúčovým argumentom je, že ak vláda vznikne riadnym bežným ústavným spôsobom, potom keď nejaký minister niečo vyparatí, budeme ho môcť odvolať. Ak sa to nestane, nedostane dôveru, zostane v akomsi vzduchoprázdne, kde parlament stratí akýkoľvek dosah. Bude potom premiér povinný prísť pred parlament ešte raz? Potom poslancom svitne, že by bolo lepšie, keby vláda mala dôveru? Nestojí nám to za možnosť jednotlivých ministrov odvolať?” pýtal sa.

Túto výmenu kritizoval aj šéf opozičného Smeru Robert Fico. Ten na tlačovej konferencii pripomenul, že Luciak pôsobil v SDKÚ aj pri exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a v strane Za ľudí. Myslí si, že vedúci ÚV má významné postavenie. Nedá sa podľa neho tváriť, že ide o úradnícku vládu. Označil ju za vládu SaS a Progresívneho Slovenska, pretože sú v nej ľudia, ktorí kandidovali alebo sú bývalými politikmi, či ľuďmi blízkymi prezidentke Zuzane Čaputovej.

Sulík zároveň vyzval aj lídrov ostatných parlamentných strán, aby zvážili podporu pre premiéra Ódora. Pripomenul totiž, že ak aj vláda podporu parlamentu nezíska, prezidentka Zuzana Čaputová ju poverí vládnutím aj tak.

Kollár: Viem si predstaviť vyjadriť vláde podporu

Predseda parlamentu Boris Kollár o premiérovi po stretnutí povedal, že: „Môže veľmi pomôcť Slovensku napríklad v čerpaní eurofondov, v spriechodnení Plánu obnovy, tam musí spraviť rázne rozhodnutia čo sa týka zdravotníctva, čo bude s Rázsochami, v tomto vítam, že bude pragmatik, že nebude politikom a niečo šemotiť, len preto, aby to vydržalo do volieb a potom to rachne. V tomto musím povedať klobúk dole, že bude v tom rázny a bude veľmi otvorený pre všetkých a povie, ako to naozaj je.”

„Predstavil mi plán, ako to chce asi urobiť, každý minister bude mať tri krátkodobé a tri dlhodobé ciele, dlhodobé budú taká vízia, manuál postupu pre ďalšiu vládu, ktorá sa už rozhodne, či si to osvojí, alebo nie. Ja si myslím, že to je veľmi pragmatické riešenie.”

„Ešte som nečítal programové vyhlásenie vlády, ale prinicipiálne, viem si predstaviť aj podporu,”
povedal predseda parlamentu.

Progresívne Slovensko považuje za dôležité vysloviť dôveru vláde odborníkov

Každý politik, ktorému záleží na tom, aby Slovensko pokojne dokráčalo k voľbám, by mohol mať záujem na vyslovení dôvere vláde odborníkov. Po stretnutí s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom to poznamenal predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

„Ak politická vláda zlyhala a želáme si, aby vláda odborníkov doviedla pokojne Slovensko do nastávajúcich volieb, je podľa mňa symbolicky i politicky veľmi dôležité, aby parlament vyslovil dôveru kabinetu,“ upozornil Šimečka, ktorý potvrdil, že poslanec Tomáš Valášek bude v pléne hlasovať za vyjadrenie dôvery.

To, či ju kabinet napokon získa, je podľa Šimečku otvorenou otázkou. Ak by sa tak aj nestalo, nič dramatické sa podľa lídra PS neudeje. „Aj bez vyslovenia dôvery môže vláda plniť tie základné úlohy, ktoré má pred sebou, teda upokojiť situáciu, pripraviť návrh rozpočtu či pokračovať v plnení úloh z plánu obnovy,“ upozornil.

S Ódorom sa rozprával aj o stave čerpania eurofondov a hrozbe straty veľkého množstvo zdrojov. Priznal, že mu Ódor predstavil aj návrhy riešení, aby sa hrozba nenaplnila, prezentáciu plánu na zrýchlenie čerpania eurofondov však chce nechať na predsedu vlády.

Predseda vlády Ľudovít Ódor sa od pondelka stretáva s lídrami politických strán, s ktorými sa rozpráva o programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde. Strany Hlas i Smer po pondelkových stretnutiach potvrdili, že za dôveru hlasovať nebudú.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Progresívne Slovensko #Čaputovej úradnícka vláda