Nová vláda získava dôveru pomaly. Stav je nerozhodný, Ódor má na konte 2 áno, 2 nie a 2 možno

Vysloviť podporu novej dočasnej vláde, či nevysloviť? Hoci kedysi bola úradnícka vláda pre politikov v parlamente strašiakom, ktorého sa obávali viac ako predčasných volieb, premiérovi Ľudovítovi Ódorovi začína pomaly svitať nádej, že ambície jeho ministrov počas letných mesiacov nemusia byť stratené. Má za sebou už päť stretnutí s politickými lídrami, na ktorých sa ich snaží presvedčiť, aby mu ich poslanci dali hlasy v parlamente a programové vyhlásenie novej vlády podporili.

30.05.2023 19:05
Bratislava politika vláda Foto: ,
Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023.
debata (45)

Ako informoval po stretnutí Boris Kollár (Sme rodina), nová vláda by mala predstaviť svoj program parlamentu už 12. alebo 13. júna. Následne ho plánuje prednostne zaradiť na začiatok schôdze.

Video
Čo si myslí Boris Kollár o Ľudovítovi Ódorovi? / Zdroj: TV Pravda

Pozvanie na stretnutie dostali Demokrati, Hlas-SD, OĽaNO, Progresívne Slovensko, SaS, Sme rodina, Smer-SD a Za ľudí. Politológ zo Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak hodnotí, že zostavenie plánu rokovaní odráža fakt, že vládu tvoria osobnosti konzervatívnej, respektíve liberálnej orientácie. Čo sa týka výslednej podpory, nie je podľa neho ešte nič rozhodnuté.

„Je ťažké si predstaviť, aby parlament odhlasoval dôveru vláde, pokiaľ by jej premiér vôbec s politikmi nerokoval. Politické strany sa viac-menej dobrovoľne stiahli z rokovaní o podobe vlády," uviedol.

sas, saska, sulik Čítajte viac Sulík: Nepodporiť vládu odborníkov je hlúposť. Kollár: Viem si predstaviť vyjadriť podporu

O výsledkoch rokovaní má premiér informovať súhrnne až po absolvovaní všetkých stretnutí. Skóre je zatiaľ neurčité 2:2:2. Podporu prisľúbili PS a SaS, rázne odmietli Hlas a Smer, kým Sme rodina s Hegerom váhajú. Zo zoznamu ostávajú ešte rokovania s OĽaNO a Za ľudí. Tie Marušiak ružovo nevidí.

„Neviem si predstaviť, že by sa nejaká dohoda Ódora s Matovičom mohla podariť a oveľa ťažšie si viem predstaviť, že by Matovič bol schopný akúkoľvek dohodu dodržať," zhodnotil.

Video
Boris Kollár po rokovaní s premiérom / Zdroj: TV Pravda

Kollár si podporu vie predstaviť, Heger váha

Predseda parlamentu komentoval stretnutie s premiérom pozitívne. Vyzdvihol, že sa mu páči, že Ódor je pragmatický a priamy. Skonštatoval, že úradnícka vláda môže veľmi pomôcť Slovensku napríklad v čerpaní eurofondov či v spriechodnení plánu obnovy.

„Musí spraviť rázne rozhodnutia, čo sa týka zdravotníctva, čo bude s Rázsochami. V tomto vítam, že nebude politikom a niečo šemotiť len preto, aby to vydržalo do volieb, a potom to rachne. V tomto musím povedať klobúk dole," zhodnotil Kollár Ódora.

Robert Fico Čítajte viac Ódorova vláda nedostane od Smeru ani jeden hlas, podporu nenájde ani v Hlase

Zhrnul, že si vie predstaviť, že vládu jeho hnutie podporí. „Ak bude PVV v takom duchu, ako bolo v utorok odprezentované, tak si viem predstaviť, že podporím túto úradnícku vládu. Musím ho však prečítať do detailov. Zatiaľ viem o troch krátkodobých a troch dlhodobých prioritách, ale nie, aké presne budú, môže sa tam objaviť napríklad priorita v oblasti práva a justície, ktorá mi vyhodí kotol,” vysvetlil Kollár. Definitívny verdikt si teda necháva až na moment, keď bude odprezentované finálne znenie programu pred parlamentom.

Video
Eduard Heger po rokovaní s premiérom / Zdroj: TV Pravda

Expremiér a líder Demokratov Eduard Heger jasné stanovisko neponúkol. „Je to ešte skoro. Rozprávali sme sa zatiaľ v rámcoch, no jednotliví ministri to majú ešte doplniť v rámci svojich kapitol. V tomto momente ideme tým smerom, že to spĺňa tie predpoklady, ktoré sme očakávali,” povedal.

Hoci jednou z hlavných tém programového vyhlásenia vlády má byť záchrana eurofondov, líder Demokratov nevidí súvislosť s tým, že by jeho vláda v tejto oblasti spravila chybu.

„O ohrození eurofondov sme mali hlbokú diskusiu. Som rád, že premiér si uvedomuje aj to, že pri nástupe do volebného obdobia sme mali 70 percent nevyčerpaných eurofondov. Snažili sme sa vyčerpať, koľko sa dalo. Vyčerpali sme viac ako tí pred nami a chceme sa s výzvou popasovať,” komentoval Heger.

Áno od liberálov a progresívcov

Ako prvý prišiel dnes na Úrad vlády šéf Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Hoci majú aktuálne v parlamente len jedného poslanca Tomáša Valášeka, ktorý sa do Národnej rady dostal v uplynulom volebnom období ešte ako člen Za ľudí, v predvolebných prieskumoch má strana aktuálne vyše 10 percent preferencií voličov.

Július Jakab, Úrad vlády, Čítajte viac Na úrade vlády končí generálny manažér OĽaNO. Jeho budúcnosť u Matoviča je otázna

„Ak politická vláda zlyhala a želáme si, aby vláda odborníkov doviedla pokojne Slovensko do nastávajúcich volieb, je podľa mňa symbolicky i politicky veľmi dôležité, aby parlament vyslovil dôveru kabinetu,“ upozornil Šimečka a potvrdil, že poslanec Tomáš Valášek bude v pléne hlasovať za vyjadrenie dôvery.

Ak by však kabinet napokon dôveru nezískal, nič dramatické sa podľa lídra PS neudeje. „Aj bez vyslovenia dôvery môže vláda plniť tie základné úlohy, ktoré má pred sebou, teda upokojiť situáciu, pripraviť návrh rozpočtu či pokračovať v plnení úloh z plánu obnovy,“ upozornil.

Video
Sulík po rokovaní s premiérom / Zdroj: TV Pravda

Šimečku na Úrade vlády okolo obeda vystriedal líder SaS Richard Sulík. Po stretnutí s Ódorom pre médiá uviedol, že nevidí dôvod, prečo by poslanci SaS nemali vysloviť úradníckej vláde podporu. „Ako som už viackrát povedal, s hlasmi Sasky môže rátať. Uvidíme, koľko sa ich nájde celkovo v parlamente, ja totiž považujem za extrémne hlúpe nedať hlasy na vyslovenie dôvery vláde. Keď parlament nevysloví dôveru vláde, tak sa zbavuje akejkoľvek kontroly nad touto vládou, bude to čisto na prezidentke,” povedal Sulík. Ako príklad uviedol kauzu exministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorého firma získala od envirorezortu dotáciu 1,4 milióna eur.

Podľa Marušiaka sa SaS snaží prezentovať ako konštruktívna strana, a tak nie je celkom jasné, prečo chce podporovať súčasnú vládu takýmto spôsobom. „Spriechodnená vláda a existencia akej-takej parlamentnej väčšiny však môže zabrániť prijímaniu rôznych bizarných zákonov, ktorými sa chcú predvádzať najmä poslanci za OĽaNO a niektoré pravicové strany," pripúšťa politológ. K pripravovanému programovému vyhláseniu vlády sa Sulík vyjadril, že je priskoro ho hodnotiť. „Ja som pánu premiérovi povedal, čo sú naše červené línie, on povedal, že áno, rešpektuje ich, a my inak nemáme ani nejaké veľké požiadavky,” pokračoval a spresnil, že určite nepodporia zvyšovanie daní či povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. „To tam ani nebude," dodal.

Premiér sa podľa Sulíka vyjadril aj k tomu, že bude hľadať spôsob, aby Slovensko neprišlo o miliardy z európskych zdrojov. „Hovorili sme o tom, niečo načrtol, dáva to hlavu a pätu,” povedal Sulík, ale s tým, že zároveň potvrdzuje obavy Petra Pellegriniho a Roberta Fica, ktorí deň predtým po stretnutí s premiérom deklarovali, že peniaze sú de facto stratené.

„Obávam sa, že majú pravdu. Veronika Remišová v tomto vo veľkom rozsahu zlyhala. Ukáže to ešte čas, ale tú obavu mám. Sme vo výraznom meškaní, čo sa týka eurofondov," vyhlásil Sulík. Lídrov ostatných parlamentných strán zároveň vyzval, aby zvážili podporu pre premiéra Ódora. Pripomenul totiž, že ak aj vláda podporu parlamentu nezíska, prezidentka ju beztak poverí vládnutím.

Zostávajú dve stretnutia

Na zozname mítingov na Úrade vlády teda ostáva ešte OĽaNO a Za ľudí. Matovič sa naposledy cez víkend vyjadril, že na rokovanie s Ódorom pôjde, nemá však presný termín stretnutia. Ráno na tlačovej konferencii OĽANO uviedol, že sa tento týždeň majú dohodnúť. Ide však najskôr počúvať.

„Termín stretnutia chcem prispôsobiť tak, aby som neohrozil plánované stretnutia s ľuďmi. Tieto dátumy sú jasné, keď teda pán premiér nájde termín, ktorý s nimi nebude kolidovať, som bez problémov k dispozícii," povedal Matovič.

Čo sa týka možnej podpory PVV, nemyslí si, že hlasy OĽANO budú rozhodujúce. Matovič dodal, že pred rozhodnutím chce najmä poznať odpoveď na jednu vec.

„Či pani prezidentka, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska, si vytvorila svoju vládu, aj keď tam dala dvoch kádehákov, je to nepopierateľne progresívna vláda. A keďže ona intenzívne bojovala proti pomoci rodinám, nikdy by sme nepodporili vládu, ktorá niekde počíta s tým, že tie peniaze rodinám s deťmi zoberie, zruší, alebo nepredĺži podporu 200 eur na dieťa. Nebudeme podporovať totalitné garde," upozornil Matovič.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa ešte začiatkom mája vyjadrila, že si nemyslí, že jej strana úradnícku vládu v parlamente podporí, pretože vznikla „úplným ignorovaním zástupcov parlamentu“. V pléne má aktuálne jeden hlas. Neskôr kritizovala aj výber Michala Luciaka, ktorý bol v parlamente za SaS, do funkcie šéfa Úradu vlády.

„Dať do jednej z najdôležitejších funkcií za vedúceho Úradu vlády súčasného, aktívneho poslanca strany SAS je všetko iné, len nie nepolitická vláda "odborníkov“," kritizovala pred týždňom na sociálnej sieti Remišová.

Túto výmenu kritizoval aj predseda Smeru Robert Fico. Ten na tlačovej konferencii pripomenul, že Luciak pôsobil v SDKÚ aj pri exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a v strane Za ľudí. Myslí si, že vedúci ÚV má významné postavenie. Nedá sa podľa neho tváriť, že ide o úradnícku vládu. Označil ju za vládu SaS a Progresívneho Slovenska, pretože sú v nej ľudia, ktorí kandidovali alebo sú bývalými politikmi, či ľuďmi blízkymi prezidentke.

Video
Fico úradnícku vládu nepodporí / Zdroj: TV Pravda

Fico a Pellegrini nedajú ani hlas

Lídri strán Smer a Hlas Fico a Peter Pellegrini sa s Ódorom stretli už v pondelok podvečer. Ako jednohlasne oznámili médiám, za vyslovenie dôvery vláde odborníkov nezahlasujú.

Smer nevidí zmysel podporovať programové vyhlásenie vlády, ktoré si stavia priority, uviedol po rokovaní s Ódorom predseda strany Robert Fico. „Pokiaľ ide o PVV, veľmi jasne som povedal Ódorovi, že zo strany klubu nedostane ani jeden hlas,“ priblížil Fico. Smer by ho podporil iba v prípade, že by bol „konštatovaním katastrofálneho stavu krajiny“ a inventúrou toho, čo „bývalá vláda napáchala“. Fico vidí tri priority, ktorým by sa vláda odborníkov mala okamžite venovať. Ide o čerpanie fondov, situáciu v zdravotníctve a tvorbu reálneho, nie vyrovnaného štátneho rozpočtu. „Podstatne lepšou úlohou, a bolo by to veľmi užitočné pre novú vládu, by bolo, keby vláda bez ohľadu na to, či by mala dôveru alebo nemala, robila na reálnom rozpočte na rok 2024,“ poznamenal šéf Smeru.

Pellegrini v pondelok uviedol, že priority, ktoré Ódor na stretnutí predstavil, sa značne prelínajú s tým, čo od neho strana očakávala. Dôveru úradníckej vláde však napriek tomu nevysloví. „Informoval ma, že jednou z hlavných priorít bude záchrana eurofondov a plánu obnovy, čo je aj naša priorita. Bude sa snažiť pripraviť aj nejaké riešenia na boj s infláciou a cielenú pomoc vybranej skupine ľudí.

Tretia priorita je priviesť krajinu k parlamentným voľbám v pokoji s tým, aby čo najmenej ľudí pochybovalo o ich správnosti,“ ozrejmil. Ódor ho tiež podľa jeho slov uistil, že pripraví reálny rozpočet, ktorý bude mať zároveň zoznam opatrení na strane príjmov a výdavkov. „Z ktorých si nová vláda bude môcť namixovať svoj mix nástrojov, ktoré použije,“ podotkol. „Rokovania so Smerom a Hlasom dopadli podľa očakávania, nakoniec opozícia nemá veľký dôvod hlasovať za dôveru tejto vlády, hoci Pellegrini pripúšťal možnosť nejakej spolupráce v konkrétnych otázkach," myslí si Marušiak. Aj vláda bola zostavovaná bez účasti ľavicových strán a bez negociácie s opozíciou, pripomenul politológ.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda #predčasné voľby 2023