Fiala u Ódora: Česko a Slovensko sú zajedno pri podpore Ukrajiny

Česko a Slovensko sú zajedno v názore na podporu Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej agresii. Zároveň je potrebné uvažovať nad budúcou obnovou napadnutej krajiny. Český premiér Petr Fiala to povedal novinárom po stretnutí s novým predsedom slovenskej vlády Ľudovítom Ódorom.

31.05.2023 22:33
Ľudovít Ódor, Petr Fiala Foto: ,
Predseda vlády SR Ľudovít Ódor (vpravo) a český predseda vlády Petr Fiala počas ich stretnutia na Úrade vlády SR 31. mája 2023 v Bratislave.
debata (23)

Išlo o prvú schôdzku oboch politikov od vtedy, čo sa Ódor v polovici mája postavil do čela úradníckej vlády. Vzťahy medzi oboma krajinami Fiala označil za výborné a uviedol, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby také zostali. V Bratislave sa predseda českej vlády stretol tiež s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Sme jednoznačne presvedčení, že je potrebné podporovať Ukrajinu všetkými prostriedkami, ktoré sú k dispozícii,“ povedal Fiala. „Tiež by sme mali rozmýšľať nad tým, ako sa budeme podieľať, napríklad v niečom aj spoločne, na povojnovej obnove Ukrajiny a na rekonštrukcii tejto krajiny,“ dodal.

Video
Fiala a Ódor na tlačovej konferencii: Máme spoločné záujmy

Ďalšia oblasť, v ktorej by mali obe krajiny spolupracovať, je podľa Fialu napríklad snaha o zabezpečenie energetickej bezpečnosti. „Spoločným záujmom Slovenska i Česka je rozvíjanie jadrovej energetiky, pretože to zabezpečuje našu energetickú sebestačnosť a posilňuje našu energetickú bezpečnosť,“ povedal. „Máme veľmi dobrú spoluprácu v oblasti bezpečnosti, obrany, aj tu sa otvára priestor pre ďalšie projekty,“ doplnil.

Ódor, ktorý pred vymenovaním za premiéra zastával funkciu viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), potom na spoločnej tlačovej konferencii s Fialou povedal, že jeho kabinet sa pri príprave návrhov na ozdravenie štátnych financií možno bude inšpirovať Českom.

„V Českej republike prebieha snaha o konsolidáciu verejných financií, a to nie populistickým, ale racionálnym spôsobom. Niečo podobné čaká aj nás, úradnícku vládu. V niečom možno nájdeme inšpiráciu z Českej republiky, ako to robiť,“ povedal.

Fiala pred stretnutím s Ódorom rokoval tiež s francúzskym prezidentom Macronom. Český premiér povedal, že aj s ním hovoril o podpore Ukrajiny alebo o vzťahoch európskych štátov k Číne. Ďalšou témou rozhovoru bola podľa Fialu jadrová energetika.

"Patríme k podobne zmýšľajúcim štátom, ktoré veria v rozvoj jadrovej energetiky a nevedia si svoj energetický mix predstaviť bez rozvíjania jadra. Pre nás je Francúzsko v tejto veci silným a dôležitým spojencom, "uviedol český premiér.

Podľa Fialu Francúzsko a Česko okrem toho spája spoločný postoj v názore na zavedenie emisnej normy pre motorové vozidlá Euro 7. „Sme presvedčení, že je potrebné upraviť výrazným spôsobom ten návrh,“ povedal Fiala. Podľa neho má aj v tejto veci Česko vo francúzskom prezidentovi silného spojenca.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Petr Fiala #Ľudovít Ódor