Remišová, Krajniak, Mikulec aj Heger idú naspäť do parlamentu. Osem mien bývalej vlády si najalo 11 asistentov za 100-tisíc eur

Administratívne služby pre čerstvých členov Národnej rady pre štát budú stáť 100-tisíc eur. Ide o sumu, ktorú vyplatia zo štátneho rozpočtu na odmeny pre ich asistentov do konca septembra, teda do skončenia volebného obdobia.

02.06.2023 06:00
vláda, heger, Foto: ,
Členovia Hegerovej vlády nastúpili do Národnej rady v máji
debata (135)

Podľa zákona si každý poslanec môže najať až troch asistentov. Výšku odmeny pre každého určí podľa svojho rozhodnutia, celková suma však nesmie prekročiť 3 521 eur mesačne. Ak by chcel, túto celú sumu môže dať aj jednému asistentovi.

Naď sa teší, že vyhodí Gyimesiho z parlamentu
Video
Zdroj: ta3

Bývalí členovia vlády, ktorí sa v polovici mája vrátili do parlamentu, služby asistentov využili naplno. Z ôsmich nových poslancov si posilu zohnali siedmi. Dokopy majú 11 asistentov, ktorí majú zabezpečovať chod kancelárií, pomáhať s prípravou zákonov či s mediálnymi výstupmi.

Mnohí asistenti dostanú nadpriemerný plat aj napriek tomu, že parlament má pred sebou prázdninové obdobie. Do nových volieb zostávajú iba dve riadne schôdze, z ktorých jedna bude slávnostná. Znamená to, že pre ňu netreba pripravovať žiadne návrhy zákonov. Hlavnou pracovnou náplňou asistentov tak zrejme bude predvolebná komunikácia politikov.

Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave si myslí, že na asistentov poslancov parlamentu by mohli platiť o čosi prísnejšie požiadavky. „Mohol by byť výrazne inteligentnejší ako jeho poslanec. Aby mu vedel dobre poradiť, kedy je potrebné niečo urobiť a kedy je lepšie zaliezť do rohu a šúchať nohami. Určite by mal byť flexibilný, ovládať cudzie jazyky, mať politologické alebo právnické vzdelanie,” popísal odborník ideálnu „pravú ruku” zákonodarcu.

pellegrini raši Čítajte viac Hlas sa obul do Matoviča a Hegera. Z eurofondov sa vyčerpali len štyri percentá, od Remišovej žiadajú státisíce

Hegerovi pomáhajú traja

Eduard Heger potreboval na pomoc so svojou prácou v parlamente zamestnať až troch asistentov. Ako prvý mu na výpomoc pribudol Ivan Ľuba, ktorý za svoju prácu bude poberať symbolické jedno euro mesačne. Ľuba sa však zrejme neživí iba asistovaním expremiérovi. Podľa verejne prístupných informácií má aj ďalšie zamestnania. Pôsobí ako politický poradca v agentúre Restartup, ktorá sa zaoberá politickým marketingom. Šéfom tejto firmy je poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre vnútornú politiku Michal Novota.

Ďalší rozpočet určený na asistentov Heger rozdelil medzi Matúša Mandráka, ktorý je zároveň hovorcom strany Demokrati, a Tomáša Hajdušeka. Ten v predošlom volebnom období pôsobil v strane Spolu, s ktorou sa hegerovci spojili.

Foto: FB Demokrati
Demokrati

Exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) si za asistentku vybral dávnu spolupracovníčku, v parlamente mu bude pomáhať jeho rezortná hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková. Andrej Stančík (Demokrati) sa, naopak, rozlúčil s Dianou Dobrovodskou, s ktorou spolupracoval pred odchodom z Národnej rady na rezorte diplomacie. Novou posilou sa mu stala Katarína Šimnová, stranícky tlačový odbor však nepriblížil podrobnosti o jej predošlých pracovných skúsenostiach. Asistentky budú za svoju prácu v letnom období odmenené každá sumou vyše 17,5 tisíca eur.

Ján Budaj (Demokrati) pravdepodobne ako jediný plánuje zvládnuť poslaneckú agendu samostatne, zatiaľ totiž nemá zaevidovaného žiadneho asistenta. Či jeho alebo ju ešte plánuje prijať, zatiaľ neuviedol.

Nešetria na platoch

Štedrý k asistentke je aj bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Jeho posilou bude bývalá zamestnankyňa ministerstva financií Veronika Gmiterko. Najskôr bola riaditeľkou kancelárie Eduarda Hegera, potom ju povýšili na generálnu tajomníčku a spolupracovala aj s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Ako upozornil denník SME, Gmiterko sa zúčastnila na straníckej tlačovke hnutia v apríli, v tom čase síce ešte bola štátnou zamestnankyňou a jej šéfom bol líder konkurenčnej strany Heger.

matovič, heger Čítajte viac Šikana, babráctvo či totalita. Chaos v parlamente vrcholí: Matovič a Heger si nevedia prísť na meno

Od mája z vedúcej pozície na ministerstve odišla, no finančne si zrejme nepohoršila. Ako parlamentná asistentka má až do konca septembra zaistený slušný prijem, poslanec Mikulec jej totiž pridelil najvyššiu možnú odmenu 3,5-tisíc eur mesačne.

Hnutie OĽaNO sa odmietlo vyjadriť k tomu, ako sa Gmiterko dostala k spolupráci s Mikulcom, ako aj k výške určenej odmeny. „Nevidíme dôvod na zverejňovanie informácií o súkromných aktivitách asistentky pána Mikulca. Mzda asistenta je vecou dohody medzi poslancom a asistentom, pričom nemôže prekročiť zákonom stanovený limit,” uviedlo hnutie vo svojom stanovisku.

Z ministerstva si do parlamentu dotiahol asistenta aj Milan Krajniak (Sme rodina). Bývalý minister práce „vybavil flek" svojmu poradcovi Jurajovi Kamenskému, pridelil mu tiež najvyšší plat. Na ministerstvo nastúpil spolu s Krajniakom v roku 2020 a vtedy bol prezentovaný ako odborník na analýzy strategických dát.

Krajniak Čítajte viac Príbehy v rodinách o platoch detí? Rodičovský dôchodok od Krajniaka už preverujú úrady

Zdedili po kolegoch

Ďalší člen Sme rodina Štefan Holý nedoviedol do kancelárie nových ľudí, ale zachránil prácu asistentkám dvoch straníckych kolegov, ktorí z parlamentu odstúpili. „Pani Havlíková najprv pracovala ako asistentka bývalého poslanca Jozefa Hlinku a pani Konušová ako asistentka bývalej poslankyne Evy Hudecovej. Keďže sa na týchto pozíciách osvedčili, a ako poslanci, tak aj samotné hnutie bolo s ich prácou spokojné, pán poslanec Holý sa rozhodol s nimi nadviazať spoluprácu,” uviedlo hnutie na otázky Pravdy. Obidve sú už dlhodobou súčasťou aj tlačového oddelenia Sme rodina, doplnili.

Naplno rozpočet na asistentov vyčerpala aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Do konca septembra jej na pôde Národnej rady budú asistovať kameraman a fotograf Radoslav Hajnoš za 1 500 eur mesačne a tiež Vanda Tuchyňová, ktorá predtým radila inej členke Za ľudí Miriam Šutekovej. Tá z Národnej rady odišla práve kvôli nástupu Remišovej. Ani strana Za ľudí pre Pravdu nechcela povedať, aké požiadavky mali na prípadných uchádzačov o pozíciu asistentov, ani vysvetliť výšku ich odmien.

Veronika Remišová, Andrej Kiska, Za ľudí Čítajte viac Strane Za ľudí vypršali lehoty na splatenie miliónových dlhov

Milióny ročne

Asistenti poslancov nie sú štátnymi zamestnancami. Svoje služby poskytujú ako živnostníci a okrem vysokej odmeny nemajú takmer žiadne ďalšie benefity. Za výhody majú iba slušný prijem, štátom hradené náhrady na zahraničné služobné cesty či stály prístup ku kuloárnym informáciám z toho najvyššieho stupňa domácej politiky.

Zákon pritom stanovuje na asistentov poslancov pomerne nízke požiadavky. Majú byť bezúhonní, mať dosiahnuté úplné stredoškolské vzdelanie a nesmú nastúpiť do funkcie, ak v Národnej rade je poslancom niekto z ich príbuzných. Agendu majú takú, ktorá si nevyžaduje odborné znalosti.

Ich práca však štátny rozpočet vychádza na milióny. Podľa aktuálnych informácií na webovej stránke Národnej rady 150 poslancov zamestnáva celkom 285 asistentov. Mesačné výdavky štátu na administratívnu a mediálnu výpomoc zákonodarcom tak vychádzajú na vyše pol milióna eur, za rok táto suma vyskočí až na šesť miliónov.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná rada SR #Hegerova vláda #predčasné voľby 2023