ŠÚKL: Zo Slovenska sa nelegálne vyviezli lieky za viac ako 4 milióny eur

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) potvrdil nelegálny reexport liekov zo Slovenska v hodnote viac ako 4 mil. eur. Vývoz prebiehal v čase obmedzenej dostupnosti liekov v 17 lekárňach v Bratislavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Ako uvádza ŠÚKL v tlačovej správe, išlo prevažne o cytostatiká, imunosupresíva a imunoglobulíny.

02.06.2023 13:20
debata (29)

„Vykonali sme cielené inšpekcie na celom území Slovenska, pričom sa v uvedených lekárňach potvrdil protizákonný vývoz liekov do zahraničia,“ potvrdil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček. Tieto lekárne na základe falšovaných lekárskych predpisov, alebo opakovane použitých receptov, objednávali lieky z tzv. emergentného systému, ktorý je určený výhradne na situácie, kedy liek nie je dostupný na trhu a objednaný liek má byť vydaný pacientovi.

Získané lieky však lekárne sprostredkovali na ďalší predaj do inej lekárne. „Prostredníctvom národného verifikačného systému, ktorým je možne na základe špecifických údajov sledovať pohyb každého jedného balenia lieku, bolo zistené, že lieky boli vyvezené do zahraničia,“ dodal Potúček. Keďže ide o obzvlášť závažné porušenie zákona, navyše v čase obmedzenej dostupnosti liekov, navrhuje štátny ústav udelenie pokuty v hornej polovici zákonnej sadzby, ktorú môže udeliť Ministerstvo zdravotníctva SR.

lekáreň, liek, lieky Čítajte viac Chýbajúce lieky? Odhalili rozsiahly nelegálny reexport liečiv zo Slovenska
29 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #ŠÚKL