Bratislavu obsadili Hells Angels. Ako sa v jej uliciach kontroverzní motorkári správali?

Dánsko, Austrália, Kalifornia, ale aj Švédsko či Kanárske ostrovy. Slovensko brázdia obávaní motorkári z celého sveta. Sú neprehliadnuteľní a rovnako dobre je ich aj počuť. Nielen na cestách v smere na Šamorín, kde sa cez víkend koná zraz Hells Angels Motorcycle Club World Run. Natrafiť na nich môžete v týchto dňoch aj v Bratislave.

02.06.2023 18:27
Hell Angels Foto: ,
Motorkársky klub Hells Angels v uliciach Bratislavy.
debata (100)

Motorkári, ktorí sa zgrupujú pod hlavičkou Hells Angels Motorcycle Club, majú niektoré štáty na čiernej listine. V zahraničí sa totiž s Hells Angels (z angl. Pekelní anjeli) spájajú výrazy ako obchod so zbraňami, drogy či prostitúcia. USA označili klub za gang a zakázali vstup do krajiny každému cudzincovi, ktorý je jeho členom. Viac sa ich histórii a povesti venujeme nižšie.

Americká ambasáda na Slovensku pred ich návštevou dokonca vydala bezpečnostné opatrenia, ktoré odporúča v rozmedzí od 31. mája do 4. júna obyvateľom dodržiavať. Opatrenia posilnila v čase ich návštevy aj polícia.

Motorkári Hells Angels v Šamoríne
Video
Zdroj: TV Pravda

Na kávičke aj u barbera

Členovia gangu z Hells Angels patria medzi najslávnejší klub motorkárov, ktorí každoročne organizujú podujatia World Run po celom svete. Tento rok prvýkrát od svojho vzniku dorazili aj na Slovensko do uzavretého areálu v okolí hotela Kormorán v Šamoríne, kde sa ich najväčšie podujatie bude konať tento víkend. Celkovo sa na podujatí môže zúčastniť až 3000 členov klubu. V roku 2005 a 2010 sa podujatie uskutočnilo aj v Prahe – bez významnejších incidentov. Primátor Šamorína Csaba Orosz vopred vyzval majiteľov podnikov, aby zvážili, či budú mať počas podujatia otvorené.

V centre hlavného mesta sme na motorkárov z Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) natrafili na takmer každej ulici. Odparkovaná motorka značky Harley-Davidson predurčovala, že v jej blízkosti niektorého z členov klubu stretneme. Najviac viditeľní boli pred Hotelom Tatra, ktorý susedí s Prezidentským palácom. Zaparkované motorky priamo pred hotelom pútali okoloidúcich. Motorkárov v hlúčiku pred ubytovaním si z diaľky nakrúcali či fotili.

Motorkársky klub Hells Angels v Šamoríne na...
Motorkársky klub Hells Angels v Šamoríne na...
+9Motorkársky klub Hells Angels v Šamoríne na...

Nazreli aj k Ukrajincom

Káva na terase, zmrzlina či pizza v talianskej reštaurácii. Na skúsenosť s motorkárskym klubom v hlavnom meste sme sa pýtali vo viacerých prevádzkach. Motorkári sa podľa slov personálu správali v priestoroch podnikov slušne. To, čo si objednali, zaplatili, nevyvolávali žiadne konflikty.

Navštíviť mali aj kultúrne centrum Ukrajinský inštitút s kaviarňou. Sídli neďaleko hotela, v ktorom sú motorkári ubytovaní. Ako uviedla zamestnankyňa inštitútu, boli milí, dali si kávu aj zmrzlinu a odišli. Využili aj služby pánskeho holičstva neďaleko hotela. Skúsenosť s nimi bola zhodná – bez konfliktov a zanechali dobrý dojem.

Motorkári Hells Angels v centre Bratislavy
Video
Podľa hovorkyne mestskej polície Barbory Krajčovičovej sa ľudia najviac sťažovali na dve veci. / Zdroj: TV Pravda

Sťažnosti na hluk

Okrem neprehliadnuteľných kožených búnd a viest s výšivkami s lebkou, ktorú je vidno už z diaľky, je motorkárov rovnako dobre z diaľky aj počuť.

V úzkej spolupráci s Policajným zborom dohliada na bezpečnosť počas návštevy motorkárov Mestská polícia Bratislava. V teréne má výrazne zvýšený počet hliadok. Ako uviedla pre Pravdu hovorkyňa Mestskej polícia Bratislava Barbora Krajčovičová, v súvislosti s klubom ľudia najčastejšie upozorňovali na nesprávne parkovanie motoriek alebo na hluk. Ako potvrdila, žiadne závažnejšie narušenie verejného poriadku alebo ohrozenie bezpečnosti doposiaľ nezaznamenali.

Ako dodala, motorkári by sa v Bratislave mali zdržiavať do nedele, vtedy by bezpečnostné opatrenia mali byť ukončené.

Čilistov, Šamorín, Motorky, Hells Angels Čítajte aj Do Šamorína sa sťahujú motorkári z Hells Angels, varuje pred nimi aj americká ambasáda

Kto sú Hells Angels?

História Hells Angels siaha až do roku 1948 do Spojených štátov. Ich meno odkazuje k 303. bombar­dovacej letke, ktorá bojovala počas druhej svetovej vojny. Sú pre ich typické klubové farby, logo okrídlenej lebky, nápis MC a motorky predovšetkým Harley-Davidson. Od 50. rokov sa postupne začala ich subkultúra rozprestierať do celého sveta a vznikali ďalšie kluby spojené s Hells Angels. V súčasnosti má klub zhruba 5000 členov a približne 350 pobočiek.

Prví motorkári pôsobili v Amerike ako divokí jazdci na revúcich mašinách, agresívne pohŕdajúci konvenciami a v „normálnej“ spoločnosti vyvolali zmes strachu a zvedavosti. Reprezentujú rebelský a bohémsky život a pravidelne jazdia na hrane zákona, čo v 60. rokoch priťahovalo aj množstvo intelektuálov. S ich hodnotami sa začalo spájať dokonca hnutie hippies. Symbióza medzi týmito dvoma odlišnými svetmi však skončili po tom, čo Hells Angels napadli demonštráciu proti vojne vo Vietname.

Klub sa riadi vlastnými prísnymi pravidlami a členovia sú nekompromisne vyberaní. Na čele stojí prezident a noví uchádzači o členstvo musia prejsť dlhým prijímacím rituálom. Asi najslávnejším prezidentom v dejinách klubu je zakladateľ pobočky v kalifornskom Oaklande Ralph „Sonny“ Barger, ktorý zomrel vlani v júni vo veku 83 rokov.

Okrem nádychu romantiky sa však s Hells Angels ťahá aj temná povesť kriminálneho gangu spojeného predovšetkým s drogami, vydieraním, nútenou prostitúciou či obchodom so zbraňami. Hoci sa v posledných rokoch motorkárske hnutie snaží očistiť svoje meno, tak klub Hells Angels vedie polícia vo viacerých krajinách ako zločineckú skupinu. Zákaz majú v domovskej krajine USA, ale taktiež v Holandsku a v nemeckom Berlíne.

Hells Angels vs. Noční vlci

Ruskí Noční vlci, ktorí vznikli v 80. rokov, sa v minulosti inšpirovali práve týmto americkým klubom, vzájomne spolupracovali, avšak svoje styky ukončili. Členovia Hells Angels sa od svojich počiatkov prezentujú apolitizáciou, v čom sa jasne líšia od motorkárskeho klubu Noční vlci. Tí jasne inklinujú k politike Kremľa, nacionalizmu, sú známi osobnými väzbami na Vladimíra Putina a pravoslávnu cirkev, za čo ich členovia Hells Angels aj iné motorkárske organizácie značne kritizujú a odsudzujú. Avšak aj v klube Hells Angels sa dajú evidovať medzi členmi rasistické, homofóbne a extrémistické prejavy, takže ich tvrdenia o apolitizácii sú sporné.

Asi najbrutálnejšiu vojnu motorkárov zažila v polovici 90. rokov Škandinávia. Členovia Hells Angels a konkurenčný gang Bandidos (Banditi) po sebe strieľali protitankovými strelami a ich boj o kontrolu nelegálneho trhu s narkotikami si vyžiadal asi 11 obetí. K násilnostiam v rámci World Run prišlo aj v roku 2015 v Grécku, kde členovia Hells Angels surovo zbili gréckeho občana, ktorý neskôr na následky zranení zomrel. Bývalému šéfovi Frankovi Hanebuthovi hrozí 13 rokov väzenia v Španielsku, kde spoločne s niekoľkými ďalšími členmi na Mallorke prevádzkovali množstvo nelegálnych aktivít.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #motorka #Šamorín #Harley-Davidson #Noční vlci #Hells Angels