Sobáš z rozumu? Heger a Ďuriš Nicholsonová to do volieb risknú spolu

Strany Demokrati a Jablko v pondelok oznámili, že do volieb pôjdu spoločne, a hegerovci uvoľnili Ďuriš Nicholsonovej tímu päť miest na svojej kandidátke. Podobne ako kedysi šéf hnutia OĽANO sa europoslankyňa bude o priazeň voličov uchádzať zo 150. miesta cudzej kandidátky.

05.06.2023 16:58
heger, nicholsonová Foto: ,
Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do volieb spoločne so vznikajúcou stranou Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.
debata (55)

Líder Demokratov Eduard Heger ohlásil po neúspechu u Mikuláša Dzurindu v pondelok na tlačovej konferencii predvolebné spojenie so stranou Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktoré má zabrániť hazardovaniu s voličskými hlasmi.

Video
Zdroj: TV Pravda

Spoločný nepriateľ

Jablko podľa Ďuriš Nicholsonovej príliš na výber nemalo. „Mali sme na stole len niekoľko možností. Progresívne Slovensko a SaS oznámili, že idú sami do volieb a z našej strany padol žreb na Demokratov,“ povedala europoslankyňa.

„Od začiatku sme si uvedomovali, že je veľmi dôležité, aby sa malé strany spojili, pretože máme jasne zadefinovaných skutočných nepriateľov. Dnes je to predovšetkým ľavicový extrém, ktorý predstavuje strana Smer, ale samozrejme, aj pravicoví extrémisti,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová. Spojenie Demokratov a Jablka – dvoch malých strán – je podľa nej precedensom.

Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
+2

Jablko nemalo šťavu

Europoslankyňa už v apríli načrtla, že ak Jablko nebude mať výtlak, je ochotné sa z volieb stiahnuť. „Jablko od začiatku komunikovalo, ako vidí svoje možnosti,“ pripomenula.

V marcovom prieskume Ipsosu, do ktorého agentúra zahrnula aj novovzniknuté alebo ohlásené strany dosiahlo 0,4 %.

Politicky sa Ďuriš Nicholsonová podľa politológa Radoslava Štefančíka z Ekonomickej univerzity v Bratislave pochovala vtedy, keď ešte ako koaličná poslankyňa vystúpila na tlačovej konferencii namierenej proti Veronike Remišovej.

„Od tohto momentu sa ukazuje v politike ako chybný prvok systému a obávam sa, že ak to takto budú vnímať aj voliči, Ďuriš Nicholsonová môže byť práve tou osobou, pre ktorú sa niektorí voliči rozhodnúť stranu Demokrati radšej nevoliť,“ domnieva sa politológ.

Ďuriš Nicholsonová sa podobne ako nedávno Alojz Hlina a György Gyimesi v iných stranách, rozhodla kandidovať u Demokratov zo 150. pozície. Či zaberie Matoviča finta ukážu až septembrové voľby. „Lucia Ďuriš Nicholsonová môže byť rada, že sa predsa len niekto našiel, kto sa ulakomil na promile jej voličskej podpory,“ dodal Štefančík.

šimečka, sulík, pellegrini, fico Čítajte viac Hlas a Republika ohrozujú Smer. Spájaniu povedali voliči jasné nie, výnimkou sú Demokrati

Demokratické Jablko nebude

Ďuriš Nicholsonová prišla za Hegerom s dvoma zásadnými požiadavkami. Prvou bola požiadavka na 20 miest na kandidátke, druhá požiadavka súvisela s financovaním kampane. Demokrati prepustili Jablku zo svojej kandidátky päť miest na konci kandidátky, ktorú má zo 150. priečky uzatvárať tvár z Bruselu.

NRSR, budova, parlament, história, stavba Čítajte viac Prieskum: Smer a Hlas na čele, Progresívne Slovensko si pohoršilo, Sulík a Matovič by preliezli len tesne

Programy Demokratov a Jablka sa podľa nich v mnohých oblastiach dopĺňajú a v mnohom našli prienik. Ďuriš Nicholsonová zdôraznila, že pre Jablko je „matkou všetkých reforiem“ reforma regiónov. Členovia Jablka v rôznych kútoch Slovenska sú bývalej členky strany SaS „bežci na dlhú trať“.

V kampani sa chce zamerať aj na únik mozgov do zahraničia a príliv talentov späť na Slovensko. Jablko podľa nej vyčnieva v sociálnej oblasti, ktorú má najviac prepracovanú. Názvov strán sa spojenie – „Demokratické Jablko“ štyri mesiace pred voľbami neplánujú.

Politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied si myslí, že ide o „sobáš z rozumu“. Príliš veľký súlad medzi stranami nevidí. Programovo sú podľa neho odlišné.

„Kým Demokrati sa situujú bližšie ku konzervatívcom, strana Jablko mala byť liberálna s miernou inklináciou k ľavici, aspoň v čase svojho vzniku. Programové otázky však zrejme nehrajú významnejšiu úlohu,“ uviedol pre Pravdu.

Andrej Kiska Čítajte viac Kiska definitívne hodil Remišovú a Za ľudí cez palubu. Prezradil, koho bude voliť

Psychologický efekt

Jablku spojenie s Demokratmi môže podľa Marušiaka pomôcť dostať sa k bližšie k parlamentu. No v prieskumoch sa cez päťpercentnú hranicu zatiaľ neprehupli ani Demokrati. Jablko, ktoré ešte nedostalo finálnu pečiatku od ministerstva vnútra, sa v pravidelných prieskumoch ani neobjavuje.

„Preto si myslím, že zatiaľ toto spojenie môže mať iba psychologický efekt, keď sa aj Heger, ani Ďuriš Nicholsonová môžu prezentovať ako konštruktívni politici, ktorí chcú zabrániť fragmentácii strán. Druhá vec je, že praktický efekt to nebude mať zrejme žiadny a teda ide o pseudoudalosť,“ pokračoval Marušiak.

Čo hovoria prieskumy?

Podľa májového prieskumu Focusu by Demokrati získali 3,2 % a zostali pred bránami parlamentu. Pre porovnanie, v apríli by dosiahli 3,6 % (Focus) a v marci 5 % (Focus). Agentúra Ipsos namerala Demokratom v máji 3,4 %, v apríli 3,6 % a v marci 4,8 %. Podľa Hegera im však ľudia v regiónoch „fandia“ a aj spájanie je cestou, aby sa v prieskumoch začali objavovať vyššie.

Ešte pred časom bola strana Demokrati pre Ďuriš Nicholsonovú nečitateľnou. „To, že sú tam ministri, ktorí sú súčasťou dosluhujúcej vlády, akú to má výpovednú hodnotu? Dnes ministri tvrdia, že majú víziu, ktorú chcú napĺňať po 30. septembri,“ vyhlásila vtedy politička.

„Nevidím žiadnu prekážku, aby sme o pár dní mali tlačovú konferenciu, kde budú aj zástupcovia iných strán, ktorí dnes dosahujú v prieskumoch také výsledky, že to skôr vyzerá na veľký hazard s ich voličmi,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Demokrati oznámili 1. júna, že ich tím posilní jadrový fyzik Branislav Sitár. K strane sa po odchode zo Za ľudí pripojili aj Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Po vystúpení Hegera vo verejnoprávnej televízii ju opustil zase bývalý šéf diplomacie Rastislav Káčer.

Jablko je už druhý politický subjekt, s ktorým sa pred septembrovými predčasnými voľbami Hegerova strana spája. Začiatkom mája oznámili spojenie s platformou Dobrý deň, Slovensko, ktorú vedie Ján Šubák.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #jablko #Eduard Heger #Lucia Ďuriš Nicholsonová #strana Demokrati #predčasné voľby 2023