Politológ Štefančík: Nicholsonová môže byť klesajúcej strane Demokrati na príťaž

Hegerovi Demokrati a Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej sa pred voľbami spájajú. Europoslankyňa môže byť však tou osobou, pre ktorú sa niektorí voliči rozhodnú stranu Demokrati radšej nevoliť, uviedol pre Pravdu politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

05.06.2023 20:00
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eduard Heger Foto: ,
Vľavo Lucia Ďuriš Nicholsonová, vpravo Eduard Heger
debata (83)

Ako vnímate spojenie Demokratov a Jablka? Osloví podľa vás stredopravých voličov takéto spájanie?

Strana Jablko mala vzniknúť preto, aby pomohla Lucii Ďuriš Nicholsonovej zotrvať v nejakej verejnej funkcii. Pritom dodnes nevieme, či vlastne táto strana vznikla. V registri politických strán uvedená nie je, v prieskumoch verejnej mienky sa nezobrazuje ako relevantný aktér, takže išlo len o otázku času, kedy si europoslankyňa nájde nejaký chrbát, po ktorom by sa do nejakej verejnej funkcie zviezla. Reálne tu teda nejde o spájanie strán, ale o nájdenie spôsobu získať nejakú verejnú funkciu.

Demokrati sa posilnili o Ďuriš Nicholsonovej Jablko
Video

Dá sa to považovať za politickú prehru Lucie Ďuriš Nicholsonovej? Pomôže známa tvár z europarlamentu preferenciám Demokratov?

Lucia Ďuriš Nicholsonová skončila, keď ešte ako koaličná europoslankyňa zorganizovala tlačovú besedu namierenú proti členke vlastnej vlády Veronike Remišovej. Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová ako keby zabudla, že už nie je v opozícii. Od tohto momentu sa ukazuje v politike ako chybný prvok systému a obávam sa, že ak to takto budú vnímať aj voliči, Ďuriš Nicholsonová môže byť práve tou osobou, pre ktorú sa niektorí voliči rozhodnúť stranu Demokrati radšej nevoliť.

Ďuriš Nicholsonová dodáva, že sa s Demokratmi dohodli na kompromise – kandidáti zo strany Jablko obsadia len posledných päť miest. Môže sa Ďuriš Nicholsonová spoľahnúť na kúzlo posledných miest na kandidátke?

Otázne je, či si môže niekto taký miniatúrny, ako predsedníčka strany Jablko, klásť nejaké podmienky ďalšej spolupráce. Lucia Ďuriš Nicholsonová môže byť rada, že sa predsa len niekto našiel, kto sa ulakomil na promile jej voličskej podpory.

Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
+2

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #jablko #Eduard Heger #Lucia Ďuriš Nicholsonová #strana Demokrati #predčasné voľby 2023