Aj v stredu pozor na búrky, výstraha platí na celom Slovensku

Na celom Slovensku platia v stredu od 9.00 h do polnoci výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

07.06.2023 08:44
Kokava nad Rimavicou, Vlkovo, povodeň Foto:
Následky prudkej búrky v časti Vlkovo v Kokave nad Rimavicou z mája 2023.
debata

Vo všetkých krajoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Očakávajte prehánky aj búrky, miestami poriadne silné
Video

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia. Intenzívny dážď môže zároveň vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Vietor môže zase spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, ako je lámanie konárov stromov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách budov. „Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ poukázal SHMÚ. Doplnil, že súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Kokava nad Rimavicou, Vlkovo, povodeň Čítajte viac Ničivý lejak im spôsobil škody za 300-tisíc eur. Starosta: Vyzerá to ako v Hirošime
debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #krupobitie