Ani piatok nebude leto pripomínať. Búrky, lejaky, krúpy i tretí stupeň výstrah pred povodňami

Na celom Slovensku platí výstraha druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

08.06.2023 07:23 , aktualizované: 09.06.2023 10:12
búrka, dážď, bratislava, ružinovská ulica Foto: ,
Zaplavená cesta a električková trasa na Ružinovskej ulici v Bratislave 8. júna 2023.
debata (1)

Meteorológovia upozorňujú, že sa môžu vyskytnúť búrky, intenzívne prehánky i výdatnejší dážď. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Búrky poriadne vyvádzali, bude to pred víkendom pokračovať?
Video

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kameňmi, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytie cestnej komunikácie.

„Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu,“ dodal SHMÚ.

Lejak v Bratislave 'utopil' autá v podjazde na Ružinovskej ulici
Video

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Tretí stupeň výstrahy v súvislosti s prívalovou povodňou platí pre oblasť Levice-západ. V Banskej Štiavnici, Krupine, Lučenci a Leviciach-východ vydal ústav výstrahu druhého stupňa. V Prievidzi platí výstraha prvého stupňa.

Zaplavená cesta na Ružinovskej ulici v...
Zaplavená ulica v Bratislave 8. júna 2023
+11Zaplavená cesta a električková trasa na...

„V priebehu dňa sa nič podstatné nezmení. Naďalej sa budú vyskytovať početné prehánky a búrky, aj intenzívne, pričom najpravdepodobnejší nebezpečný sprievodný jav bude opäť prívalový dážď s intenzitou ojedinele aj viac ako 30 milimetrov za polhodinu,“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti. Vysoké úhrny zrážok budú podľa ústavu opäť spôsobené aj nevýrazným pohybom búrok. Dodal, že vo vlhkom vzduchu sa prehánky a búrky, prechodne aj s trvalejším dažďom, vytvárajú už od rána, niekde za súčasného výskytu hmly.

Bratislava / Električka / Dažde / Búrka / Čítajte viac Bratislavu zasiahla silná búrka. Doprava kolabovala, hasiči vyťahovali autá zo zatopených podjazdov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #povodne