Dědeček dostal za jazdu smrti 15 rokov. Sám sa pred súdom uznal za vinného

Dušan Dědeček dostal za usmrtenie piatich mladých ľudí na zastávke v centre Bratislavy 15-ročný trest odňatia slobody a zákaz viesť motorové vozidlo na desať rokov. Trest si odpyká v zariadení s minimálnym stupňom straženia. Dědeček (60) si vypočul rozsudok so sklonenou hlavou bez emócií. Trojčlenný senát prijal toto rozhodnutie jednohlasne. Dědeček sa následne vzdal práva na odvolanie.

08.06.2023 09:06 , aktualizované: 14:08
Dušan Dědeček Foto: ,
Dušan Dědeček po vynesení rozsudku 8. júna 2023
debata (162)

Rozsudok v prípade Dědečka ešte nie je právoplatný. Prokurátor Juraj Chylo si ponechal čas na odvolanie.

Otec dievčaťa, ktoré zabil Dědeček: Aj keby dostal doživotie, nikdy to nebude primeraný trest.

Video

Sudca Pavol Tomík počas vynesenia rozsudku uviedol, že úprimná ľútosť, ktorú Dědeček prejavil, je poľahčujúca okolnosť. „Preto sa v Dědečkovom prípade horná sadzba 20 až 25 rokov znížila o tretinu,“ ozrejmil Tomík.

Prokurátor Chylo potom ako súd odsúdil Dědečka na 15 rokov
Video

Prosba o odpustenie

Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy sa vo štvrtok postavil pred senát bratislavského Mestského súdu. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy sa rodina a priatelia zosnulých stretli s Dědečekom. Potom, ako vstúpil do pojednávacej siene, sa z prvej lavice ozval neutíchajúci nárek pozostalých.

Keď vstúpil do miestnosti, ozval sa nárek pozostalých.
Video
Dušan Dědeček prichádza na súd.

„Som vinný,“ vyhlásil po ôsmich mesiacoch od nehody, pričom poprosil rodičov obetí tragédie o odpustenie. Toto dobrovoľné vyjadrenie už nemôže odvolať. Prokurátor Chylo v záverečnej reči navrhol Dědečkovi 15 ročný trest odňatia slobody. Na doživotný trest podľa neho nie sú dôvody.

Dědeček sa v záverečnej reči prihovoril aj k rodičom zosnulých. „Mňa nesmierne mrzí, že sme sa tu dnes museli stretnúť kvôli môjmu činu, ktorý som nikdy nechcel spraviť,“ vyhlásil. „Verím a dúfam, že sa orgány činné v trestnom konaní zaslúžia o to, aby sa už takáto udalosť nikdy nezopakovala,“ zdôraznil.

Dušan Dědeček po vynesení rozsudku 8. júna 2023
Dušan Dědeček po vynesení rozsudku 8. júna 2023
+10Dušan Dědeček pred začiatkom pojednávania....

Pár slov venoval aj rodičom, no nepozrel sa na nich. „Nezaslúžil som si život. Žiadne slová, ani činy nezmieria vašu bolesť. Chcem a budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie, aj keď to nejde a viac ani nedokážem,“ podotkol. „Prosím, prepáčte,“ ukončil reč trasúcim sa hlasom za plaču pozostalých.

Príchod rodín a priateľov zosnulých na proces s Dědečkom

Video

Medzi poškodenými sedel zozačiatku pojednávania aj Dědečkov syn Lukáš. V osudný večer sedel spolu s otcom v Škode Superb, ktorá vrazila do zastávky v centre Bratislavy. V tej chvíli sa na nej nachádzalo približne 40 ľudí. S otcom si vymenili krátky pohľad. Odmietol sa vyjadriť k otcovej vine. Sudca Pavol Tomík po Dědečkovom priznaní zhodnotil, že následné dokazovanie skutku sa nebude vykonávať a pojednávanie sa bude týkať dĺžky trestu.

Proti Dědečkovi vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Prokurátor Chylo vyhlásil, že Dědeček úmyselne viedol vozidlo a skutok kvalifikuje ako úmyselné zabitie, pretože vedel, že je opitý. V úvode pojednávania predniesli pred súd poškodení požiadavky na majetkovú i nemajetkovú ujmu v desaťtisícoch až státisícoch eur.

Záznam bezpečnostnej kamery z osudnej noci
Video

Počas dňa mal popíjať rum aj so synom Lukášom pričom sa mal presúvať po hlavnom meste z Dlhých dielov do kancelárie deafolympijského tímu. Na ceste domov z kancelárie havaroval. Rodina ho pritom mala pred nehodou od šoférovania odhovárať, jeho syn – spolujazdec nie.

Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a niekoľko zranených. Väzobne je stíhaný od októbra 2022 pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti. Na Zochovu vybehol rýchlosťou viac ako 143 kilometrov za hodinu a následne dostal šmyk, po ktorom ešte 70 metrov od zastávky, šiel rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Dědečka zastavil až strom. V tom čase mal už v krvi zhruba 2,07 promile alkoholu. V čase nárazu do prvej obete išiel 107-kilometrovou rýchlosťou. Podľa medializovaných informácií Dědeček za jedenásť rokov spáchal 16 dopravných priestupkov. Najčastejšie ho policajti riešili práve za rýchlosť.

„Je to pre mňa nočná mora. Strašne to ľutujem a veľmi ma mrzí, čo som urobil. Rodičom nemôžem asi nič povedať, čo by mi verili, ale verte, že ma to veľmi mrzí a budem ich do konca života prosiť o odpustenie. Aj keď odpustiť sa to nedá, odpustite prosím,“ vyjadril sa Dědeček pre televíziu Joj dva týždne po tragickej nehode.

Dědeček je vo väzbe od 14. októbra, kedy Krajský súd v Bratislave zvrátil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu zo 6. októbra. Kým ten na väzbu nenašiel zákonné dôvody, krajský uznal dôvodnosť obavy, že by Dědeček mohol pokračovať v trestnej činnosti. Po tragédii vyjadril ľútosť nad nehodou a vzdal sa funkcie generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska, ktorý sa venuje športovým aktivitám sluchovo postihnutých.

Vyjadrenie otca dievčaťa, ktoré zahynulo pri nehode
Video
SR Bratislava nehoda zastávka HaZZ polícia BAX Čítajte viac Dědeček sa čoskoro postaví pred súd. Tragédia opitých za volantom neodradila

Obhajca Dědečka Jiří Kučera si nemyslí, že by jeho klient mohol čin zopakovať. Poukázal pritom na znalecké konanie, ktoré podľa jeho slov preukázalo, že Dědeček nie je závislý od alkoholu. Skonštatoval, že jeho klient viedol riadny život. „Bol zamestnaný a tento tragický prípad, ktorý sa stal, je len mimoriadny exces v jeho bezúhonnom živote, bohužiaľ, s veľmi tragickými následkami,“ dodal.

Nehoda na Zochovej veľa nezmenila

Po tragédii z autobusovej zastávky žiadali ľudia pre obvineného Dušana Dědečka exemplárny trest. Nehôd pod vplyvom alkoholu žiaľ neubudlo.

Fotogaléria
Nehoda v obci Sverepec. Vodička (53) Škody...
Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....
+10Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....
nehoda1 Čítajte viac Opitý a po nehode agresívny. Študentov na zastávke zabil vplyvný funkcionár nepočujúcich športovcov

Napriek tomu, že sa Dědeček dočkal celonárodného odsúdenia, štatistikou nehodovosti pod vplyvom alkoholu to príliš nepohlo. K nehode došlo 2. októbra, za celý tento mesiac sa potom stalo pod vplyvom alkoholu 119 nehôd. V novembri ich opití účastníci cestnej premávky spôsobili 101 a v decembre až 136. K miernemu zlepšeniu došlo v januári, kde bolo nehôd s alkoholom 87 a vo februári „len“ 84. Situácia sa však opäť zhoršila v marci a v apríli, keď bolo pod vplyvom alkoholu spôsobených 110 a 102 havárií.

Obvinený Dušan Dědeček uteká zo súdu s asistenciou policajtov
Video

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček