Migračné kvóty opäť spôsobujú rozruch. Pellegrini vyzval Šimka, aby nemenil kurz

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval vo štvrtok ministra vnútra Ivana Šimka, aby nemenil postoj Slovenska k migrácii a kvótam. Reagoval tým na príspevok, ktorý člen vlády odborníkov zverejnil pred cestou do Luxemburgu, kde sa rokuje o reforme migračnej a azylovej politiky.

08.06.2023 13:05 , aktualizované: 16:12
mimoriadna schôdza, Peter Pellegrini Foto: ,
Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini
debata (38)

Pellegrini vyzval Šimka, aby nemenil kurz zahraničnej politiky Slovenska v otázke nelegálnej migrácie. Je podľa neho neprípustné, aby člen úradníckej vlády robil v otázke migrácie svojvoľné zmeny.

Neskôr sa do debaty pridaj aj šéf SaS Richard Sulík. Ten hovoril o hlasovaní na Rade Európskej únie (EÚ) s predsedom slovenskej vlády Ľudovítom Ódorom. Podľa predsedu SaS ho premiér Ódor uistil, že slovenský zástupca v Bruseli sa pri hlasovaní zdrží. „To je pozícia, s ktorou my sme v poriadku," vraví Sulík. Doplnil, že podľa Ódora ide o významnú otázku, ktorú by mala riešiť až nová vláda. „Pre mňa je to vybavené," uzavrel šéf liberálov.

Znepokojil ho Šimkov status

Pellegriniho vyrušil facebookový status, ktorý Šimko publikoval ešte v pondelok. Hlas, ktorý odmieta povinné kvóty, chce mať istotu, že nový minister bude postupovať v zabehnutých koľajách.

Šimko sa v príspevku vyjadril, že Slovensko by malo byť otvorené európskemu riešeniu utečeneckej témy a podieľať sa na ňom.

„Jednak preto, lebo nejde o len o čísla, ale o milióny konkrétnych ľudských osudov, a jednak aj preto, aby sme boli solidárni s členskými štátmi Európskej únie, ktoré sú dnes prvé na rane,“ uviedol minister úradníckej vlády na Facebooku. Pripomenul s akou solidaritou sa krajina postavila v utečeneckej vlne, ktorá Slovensko zasiahla po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii tiež vyjadril obavy spojené s údajnými informáciami, že v rade chcú zmeniť dokument so snahou zaviesť mieru solidarity a „povinné prerozdelenie určitého počtu migrantov vzhľadom na počet obyvateľov a veľkosť krajiny“.

Úrad vlády však takéto tvrdenia vyvrátil. Zdôraznil, že ministri nemajú rokovať o prerozdeľovaní migrantov. „Slovensko kvóty nepodporuje a tento postoj je rovnaký od roku 2016. Debata v EÚ sa od roku 2016 pohla a aj vďaka zásluhám Slovenska sa presadil koncept, na základe ktorého si členské štáty budú môcť vybrať, akou formou solidarity budú chcieť pomôcť,“ uviedol hovorca premiéra Peter Majer. Potvrdil, že na rade bude Slovensko spolu so svojimi kľúčovými partnermi trvať na flexibilnej solidarite a presadzovať zvýšenú ochranu vonkajších hraníc.

Rokovanie by však malo prebiehať o návrhu, podľa ktorého členské štáty Európskej únie, ktoré odmietnu prijať migrantov, budú musieť zaplatiť platiť do nového fondu približne 20-tisíc eur za človeka.

Nefunkčný výbor

Podľa Pellegriniho je dnes jednota Slovenska, a jeho susedov Česka, Maďarska a Poľska v otázke migrácie naštrbená a V4 nedokáže vystupovať ako celistvý blok.

Pellegrini uviedol, že Šimko podľa neho nemá mandát ani od výboru pre európske záležitosti a o stanovisko mal požiadať aj branno-bezpečnostný výbor. Vyzval ho, aby sfunkčnil výbor pre obranu a bezpečnosť, poveril podpredsedov Denisu Sakovú alebo Petra Pčolinského, aby mohol okamžite zasadať, a aby sa poslancom zodpovedal a vysvetlil, ako rokovania prebiehali, a čo Slovensku hrozí.

Predseda Hlasu pripomenul, že v minulosti slovenské vlády odmietli povinné prerozdeľovanie kvót medzi krajiny a Slovensko sa hlásilo k systému flexibilnej solidarity.

Pellegrini dúfa, že na zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci k novej dohode vo štvrtok nedôjde a Slovensko sa bude i naďalej hlásiť k flexibilnej solidarite a pomáhať susedom chrániť hranice. „Je našou povinnosťou, aby východná hranica nebola deravá ako ementál,“ povedal Pellegrini.

Reakcia ministra

Šimko označil status publikovaný na súkromnom účte za svoje ľudské presvedčenie. „Myslím si, že aj ako minister vnútra mám právo hovoriť o svojom hodnotovom zameraní,“ uviedol v piatok na tlačovej konferencii.

Na štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu sa zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie. Ministri návrhy napokon schválili. Šimko sa podľa vlastného vyjadrenia zdržal preto, že súčasná vláda na Slovensku má obmedzený mandát.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Peter Pellegrini #migranti #migračný pakt #Ivan Šimko