Nemci darovali Slovensku systémy Mantis. Posilnia ochranu hranice s Ukrajinou

Národný riaditeľ pre obranné spôsobilosti Ministerstva obrany Dalibor Pavolka vo štvrtok podpísal so svojím nemeckým náprotivkom Thomasom Frankenbergerom darovaciu zmluvu medzi Slovenskom a Nemeckom na dva systémy protivzdušnej obrany Mantis. Systémy posilnia ochranu našej východnej hranice s Ukrajinou.

08.06.2023 13:23
Mantis Foto:
debata (14)

Ako potvrdil minister obrany Martin Sklenár, prvý z týchto systémov bude dodaný v rozsahu niekoľkých týždňov, upresnenie termínu dodávok je predmetom rokovaní s nemeckou stranou.

MANTIS – toto nám darujú Nemci na protivzdušnú obranu

Video

Systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo, a to na základe korektných vzťahov, odborných rokovaní a spoločného cieľa NATO – posilniť a ochrániť východnú hranicu, ktorej sme súčasťou.

„Darovanie systému Mantis slovenským ozbrojeným silám je výsledkom pozitívnej reflexie spojencov voči nášmu zodpovednému partnerstvu a dlhodobej, neúnavnej angažovanosti v prospech národnej a kolektívnej bezpečnosti,“ povedal minister Sklenár.

Bundeswehr cvičí Slovákov na systém Mantis

Video

Podľa Pavolku Mantis rozšíri palebné prostriedky pozemných systémov protivzdušnej obrany SR a posilní schopnosť brániť objekty obrannej infraštruktúry na východe krajiny.

Každý z dvoch systémov pozostáva z automatizovaných kanónov v počte šesť kusov (s možnosťou rozšírenia na osem kusov), dvoch senzorových staníc a veliteľského stanovišťa. Súčasťou dodávky z Nemecka sú navyše aj tri kusy prehľadových rádiolokátorov systému Mantis s dosahom do 100 km a výcvik slovenských vojakov.

Na obsluhu systému Mantis a radarov na sledovanie vzdušného priestoru sa už vo výcvikovom priestore v nemeckom Todendorfe aktuálne pripravuje pod patronátom Bundeswehru 44 slovenských vojačiek a vojakov. Tí budú po návrate z Nemecka s touto technikou plniť úlohy obrany štátu na východe Slovenska.

Systém protivzdušnej obrany Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napr. vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov.

Nemecko vyvinulo Mantis primárne na ochranu základní v Afganistane, v ktorej donedávna nemeckí vojaci pôsobili.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #systém protivzdušnej ochrany #mantis