Minister vnútra Šimko sa v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhoch azylovej reformy

Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa na štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie. Ministri návrhy napokon schválili. Šimko sa podľa vlastného vyjadrenia zdržal preto, že súčasná vláda na Slovensku má obmedzený mandát.

09.06.2023 13:53
Bielorusko Litva pohraničníci hranice Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

Rakúsko, Holandsko a Taliansko považovali navrhovanú reformu za nedostačujúcu a navrhli viacero zmien. Po predpoludňajšej diskusii, ktorá sa skončila bez výsledku, boli predložené ďalšie kompromisné návrhy.

„Pre Slovensko sú niektoré ustanovenia naďalej ťažko akceptovateľné a politicky nepriechodné, a to aj preto, že mandát súčasnej vlády, ktorú tu zastupujem, je limitovaný. Ani úpravy textu nám situáciu nezľahčili, a preto sa zdržiavame hlasovania pri oboch návrhoch,“ povedal na rokovaní Šimko.

SR Malacky prehliadka tábor HaZZ BAX Čítajte viac Šimko žehlil Mikulcov rest. Primátor pobúrených Malaciek sa dočkal prvých odpovedí o utečeneckom centre

Riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Zuzana Eliášová pripomenula, že minister sa zdržal hlasovania napriek tomu, že návrhy neprekračovali červenú čiaru Slovenska, ktorou sú povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Dodala, že v súčasnosti už platí v EÚ všeobecná zhoda na tom, čo Slovensko tvrdilo od začiatku – že povinné prijímanie migrantov nie je riešením migračných tokov do Únie.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Krajiny Únie sa dohodli na migračnej reforme. O utečencov sa podelia alebo pomôžu inak

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová štvrtkovú dohodu na sociálnej sieti označila za historický úspech pre EÚ, novú solidárnu migračnú politiku a ochranu ľudských práv.

Ako upozornila hovorkyňa slovenského ministerstva vnútra, schválenie nariadení na úrovni ministrov je len prvým krokom. Pokračovať budú rokovania s Európskym parlamentom a Európskou komisiou. Finálny návrh budú opäť posudzovať členské štáty EÚ.

Kollár ocenil, že sa Šimko zdržal pri hlasovaní

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ocenil, že sa minister Šimko pri návrhu smerovania azylovej reformy Európskej únie zdržal hlasovania. Ide podľa neho o závažnú tému a rozhodnúť by mala nová vláda, ktorá vzíde z volieb. Uviedol to v piatok.

Migranti na česko-slovenskej zelenej hranici
Video
Zdroj: TV Pravda/Polícia ČR

Slovensko je podľa Kollára solidárne a pomáha utečencom. Poukázal na pomoc desiatkam tisíc odídencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. „Slovensko je solidárne s utečencami pred vojnou, ale pri všetkej úcte, nechcite, aby sme rešpektovali a chceli si tu umiestniť ekonomických migrantov,“ vyhlásil. Ide podľa neho o ľudí, ktorí „vandrujú“ po krajinách a chcú ísť tam, kde dostanú čo najvyššie sociálne dávky.

Kollár tiež skritizoval, že k rokovaniu Rady EÚ nemal parlament podklady. „Parlament by mal dať súhlas v takýchto stanoviskách ministrovi. Ale súhlasné stanoviská k čomu, keď oni si neurobia domácu úlohu,“ podotkol smerom k orgánom EÚ. Vznikla preto podľa neho nervozita na strane niektorých politických strán. Myslí si, že minister zdržaním sa pri hlasovaní situáciu upokojil.

Strana Za ľudí považuje za nešťastné, že nový minister vnútra a vláda nevyrokovali výnimku z nových pravidiel k migračnej politike EÚ ako Česká republika, ktorá nemusí nič platiť, pretože prijala utečencov z Ukrajiny. „Nie je umenie zdržať sa, ale umenie je dosiahnuť dobrú dohodu pre Slovensko,“ uviedla v stanovisku.

Za ľudí odmieta povinné kvóty aj povinný príspevok za neprijatie migrantov na Slovensko. Zmena súčasného systému je podľa strany potrebná, víta rýchlejší návrat migrantov v prípade, že im azyl poskytnutý nebude. Zásadne však odmieta akékoľvek donucovacie prostriedky zo strany Bruselu. „Vzhľadom na situáciu vo svete budú migračné tlaky len rásť a záujmom Slovenska, ale aj celej EÚ je, aby nové pravidlá migrantov od nebezpečnej cesty odrádzali a preto musia byť veľmi prísne,“ vyhlásila strana.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #azylová politika #Ivan Šimko