Zatuchlina a splašky. Ružinovskú nemocnicu zatopilo, sterilizačné centrum bolo pod vodou

Intenzívny dážď vo štvrtok premenil bratislavský Ružinov na kúpalisko. Kanalizácia nestíhala, voda vyvierala aj z toaliet a pod vodu sa dostal nemocničný suterén centrálneho príjmu Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove. V ňom návštevníka čakajú splašky, kvapkajúca voda zo stien a zatuchnutý zápach. Ani deň po vytopení sa nepodarilo škody odpratať. Napriek tomu UNB deklarovala, že nemocnica je v prevádzke bez obmedzení.

09.06.2023 19:00
Nemocničný suterén centrálneho príjmu... Foto:
Suterén Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove deň potom, ako ho zatopilo. Nemocnica je aktuálne v plnom režime bez obmedzení.
debata (20)
Ružinovskú nemocnicu zatopilo, sterilizačné centrum bolo pod vodou
Video
Zdroj: pst

V suteréne sa nachádza sterilizačné centrum, ktoré sterilizuje operačné nástroje pre celú nemocnicu. Počas štvrtkovej búrky ho vytopilo a vedenie nemocnice malo následne odvolať operačný program na dva dni. Na mieste sa denníku Pravda nepodarilo zistiť bližšie informácie, personál sa odkazoval na hovorkyňu UNB Evu Kliskú.

„Od včera odstraňujeme škody v suteréne polikliniky, ktoré spôsobil prívalový dážď," uviedla hovorkyňa. Napriek tomu, že vedenie malo dať príkaz na zrušenie piatkového operačného programu a časti suterénu sú pod vodou, nemocnica tvrdí, že je všetko v poriadku. „Prevádzka nemocnice je aktuálne v plnom režime bez obmedzení,“ tvrdí Kliská.

Deň potom, ako zatopilo suterén UNB Ružinov.

Kanalizácia nestíhala, voda vyvierala aj z toaliet a vo štvrtok sa pod vodu dostal aj nemocničný suterén centrálneho príjmu Univeriztnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove.

Fotogaléria
Nemocničný suterén centrálneho príjmu...
Nemocničný suterén centrálneho príjmu...
+6Nemocničný suterén centrálneho príjmu...
Ružinovská univerzitná nemocnica počas štvrtkového lejaku.
Video
Zdroj: FB/Lekárske noviny

Zdroje z prostredia nemocnice Pravdu upozornili, že keď zaprší, vedia, čo sa zatopí. Pod plastickým oddelením počas štvrtkovej búrky vyrazila kanalizácia. Nie je to však ojedinelý jav. Malo sa tak stať aj pred nedávnom, kedy časť suterénu zaplavili fekálie. Na hrozbu opakujúceho sa vytápania podzemných častí nemocnice ešte v roku 2018 upozorňoval šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

zväčšiť Protipovodňové opatrenie v UNB Ružinov. Foto: Peter Madro
Protipovodňové opatrenie v UNB Ružinov. Protipovodňové opatrenie v UNB Ružinov.

„V roku 2018 pri debate o Univerzitnej nemocnici Rázsochy bol jeden z mojich argumentov aby Bratislava a aj Slovensko konečne túto dôležitú nemocnicu malo, aj to, že Nemocnica Ružinov a jej Centrálny príjem je pod výškou hladiny Dunaja a pri každom väčšom daždi ho vytopí,“ upozornil. „Môžu sa obyvatelia Slovenska po takýchto skúsenostiach cítiť bezpečne?,“ pýta sa Visolajský. Do redakcie sa ozvala známa pacientky, ktorá na centrálnom príjme UNB Ružinov čakala od 14:30. S tromi zlomenými rebrami jej pomohli až o polnoci v nemocnici na Mickiewiczovej u­lici.

V Bratislave boli vo štvrtok po silnej búrke na viacerých miestach zaplavené ulice, tvorili sa tam aj kolóny. Na sociálnych sieťach o tom informovali obyvatelia hlavného mesta a Zelená vlna RTVS. Bratislavská polícia vyzývala vodičov na zvýšenú opatrnosť. Hasiči zo zatopených priestorov odčerpávali vodu a vyťahovali uviaznuté automobily. Situácia sa po 18.00 hodine začala postupne stabilizovať.

Lejak v Bratislave 'utopil' autá v podjazde na Ružinovskej ulici
Video
Zdroj: TV Pravda
Bratislava / Električka / Dažde / Búrka / Čítajte viac Bratislavu zasiahla silná búrka. Doprava kolabovala, hasiči vyťahovali autá zo zatopených podjazdov

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zdravotníctvo #prívalový dážď #UNB #Univerzitná nemocnica Bratislava