Firmy príspevky na škôlky vítajú

Slovenskí zamestnávatelia detské kútiky vítajú, pomôcť môžu firmám aj matkám. Pravidlá však treba nastaviť tak, aby ich vytvárali nielen veľké, ale aj menšie firmy.

17.01.2015 14:00
škôlka, magnety, dieťa, deti, abeceda, materská... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Akýkoľvek nástroj, ktorým zamestnanca dokážeme motivovať, je určite pozitívny. Ale ak má spoločnosť sto zamestnancov, nebude robiť kútik pre štyri deti, bol by to nezmysel,“ hovorí Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Prikláňa sa k tomu, aby dal štát na opateru hoci štyroch detí prostriedky a menšia firma by si služby objednala v bežnej škôlke alebo materskom centre.

Marek Zubrík, obchodný riaditeľ firmy Fagor Ederlan Slovensko zo Žiaru nad Hronom, považuje vládny zámer za „principiálne dobrý krok“, ktorý ženám matkám otvorí priestor pracovne napredovať a celkovo zvyšovať životnú úroveň mladých rodín. „Medzi našimi 180 zamestnancami sa určite nájdu takí, ktorí by firemné jasle či škôlky privítali,“ myslí si.

„Je to dobrý koncept,“ uvažuje Anton Ondrej, riaditeľ pre ľudské zdroje firmy Samsung Electronics Slovakia so sídlom v Galante. „Našim zamestnancom síce poskytujeme finančný príspevok, aby mohli umiestniť svoje deti do už jestvujúcich zariadení, no tie často nekopírujú pracovný čas zamestnaných rodičov, čo im spôsobuje nemalé problémy,“ doplnil Ondrej.

Naopak, niektoré veľké firmy na Slovensku majú už dnes vlastné škôlky alebo spolupracujú so súkromnými. Napríklad automobilka Volkswagen Slovakia podporuje škôlky v Bratislave a Martine, kde má prevádzky. „Charakter našej výroby neumožňuje pohyb detí vo výrobných priestoroch. Preto sa zameriavame na podporu týchto dvoch škôlok. Ide o bilingválne triedy, ktoré plne financujeme vrátane úprav interiérov, vychovávateľov a hračiek,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Vladimír Machalík s tým, že rodičia už nemusia platiť žiadne iné poplatky.

Podobne v bratislavskom areáli Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) fungujú už päť rokov škôlka a jasle. „Prioritne sú určené deťom zamestnancov SPP. Tí oceňujú možnosť umiestniť svoje dieťa do týchto zariadení, najmä vďaka blízkosti k pracovisku i možnosti vybrať dieťa zo škôlky flexibilne podľa pracovného času,“ uvádza Michal Holeš, hovorca spoločnosti. Či ich firma využije príspevky od štátu, zatiaľ nechcel špekulovať. Na viac podrobností čaká aj Matador Holding či automobilka KIA Motors Slovakia.

„Najskôr si musíme vyhodnotiť, nakoľko by to bolo možné realizovať v podmienkach hutníckej výroby,“ zareagoval hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

Okrem detských kútikov môžu firmy využiť aj výhodnejšie zamestnávanie matiek s malými deťmi. Ako premiér Robert Fico avizoval, ak spoločnosť vytvorí nové pracovné miesto pre ženu, ktorá sa stará o dieťa do šesť rokov, uhradia zamestnávateľovi 90 percent z priemernej mzdy.

„Je to dobrý nástroj. Keď totiž zamestnáte päť matiek a ich deti sú aspoň štyrikrát do roka choré, firmu to niečo stojí. Pomocou príspevku od štátu by si to spoločnosť mohla vykompenzovať. Samozrejme, má to aj ďalšie výhody, firmy sú motivované zamestnávať tieto ženy a ony môžu kontinuálne pracovať,“ dodal Machunka.

Sociologička: Na ťahu sú zamestnávatelia

Vrátiť ženy s malými deťmi do práce nebude jednoduché. Podľa sociologičky Moniky Čambálikovej treba presvedčiť firmy, že im to prinesie výhody.

Čo môžu detské kútiky vo firmách priniesť rodinám?
Najmä integráciu žien matiek na trhu práce a viac peňazí do rodiny. Vláda to môže dosiahnuť práve zladením práce a rodinného života, k čomu môžu pomôcť aj spomínané detské kútiky. Rodičia už nebudú musieť riešiť, kam umiestnia svoje deti. Otázne je, ako sa to osvedčí a či budú mať súkromné firmy záujem vytvárať ich.

Podľa vás budú mať?
Ťažko povedať. Zamestnávatelia sa na veci často pozerajú z krátkodobého a iba ekonomického hľadiska. Ale ak budú vo firmách detské kútiky a matka či otec tam budú mať zázemie, prospeje to jednej aj druhej strane. Určite to podporí lojalitu voči zamestnávateľovi.

Pomôže toto opatrenie vrátiť matky s malými deťmi do práce?
Záleží na tom, koľko firiem sa do vytvárania detských kútikov pustí a aký bude výsledok. Ale keď sa pozrieme do minulosti, škôlky boli vo firmách bežné. Zamestnanosť žien bola masovým javom a o deti bolo postarané. Takisto predškolská starostlivosť bola na veľmi dobrej úrovni. Krok za krokom môžeme matky s malými deťmi vrátiť na pracovný trh, ale je to komplexnejší problém. Vláda už nie je všemocná a na ťahu sú firmy. Treba ich presvedčiť, že prepojiť rodinný a pracovný život svojich zamestnancov má pre ne zmysel. (jat)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlky #matky #deti #jasle