Knižniciam chcú zakázať vývoz historických dokumentov

Knižnice na Slovensku majú dostať nové pravidlá. Návrh zákona o knižniciach, ktorý včera parlament posunul do druhého čítania, reaguje najmä na nástup nových informačných a komunikačných technológií v knižniciach, tiež na nové služby knižníc a na nové formy sprístupňovania a ochrany písomného kultúrneho dedičstva.

12.03.2015 12:30
debata

Návrh tiež spresňuje postupy pri vyhlasovaní dokumentu alebo súboru dokumentov za historický knižničný dokument a historický knižničný fond, tiež práva a povinnosti jeho vlastníka alebo správcu. Pre zaistenie ochrany takýchto dokumentov ministerstvo navrhuje zakázať ich trvalý vývoz a umožniť len dočasný vývoz historických dokumentov.

„V oblasti ochrany a správy historických knižničných dokumentov a historických knižničných fondov alebo vzácnych rukopisov, starých a vzácnych tlačí a významných slovacík sa pôsobenie návrhu zákona neobmedzuje len na knižnice, pretože ich vlastníkmi alebo správcami sú aj iné subjekty, najmä cirkvi, rôzne korporácie, ale aj súkromné osoby,“ upozorňuje ministerstvo kultúry.

Nová legislatíva upravuje i povinnosti zriaďovateľa alebo zakladateľa knižnice pri zápise knižnice do Zoznamu knižníc SR. Právo založiť knižnice by okrem orgánov štátnej správy a územnej samosprávy mali dostať aj iné subjekty. Ministerstvo chce zákonom zaviesť štátny odborný dohľad, ktorý má byť novým spôsobom kontroly odborných činností. V návrhu sa venuje i sankciám za porušenia povinností vyplývajúcich zo zákona.

Návrh zákona o knižniciach novelizuje zároveň zákon o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty. Dôvodom sú úpravy v terminológii týkajúcej sa všetkých foriem vizuálneho umenia, ktoré tvoria zbierkové fondy galérií. Spresňujú sa pojmy expozícia a výstava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kultúrne dedičstvo Slovenska #knižnice