Kiska: SR má porozumenie pre ambície Turecka vstúpiť do EÚ

Slovensko má porozumenie pre ambície Turecka vstúpiť do Európskej únie. Vyhlásil to prezident Andrej Kiska po schôdzke so svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý zavítal na návštevu Slovenska.

31.03.2015 07:26 , aktualizované: 15:16
Kiska, Erdogan Foto: ,
Prezident Tureckej republiky Recep Tayyip Erdogan a prezident SR Andrej Kiska v Prezidentskom paláci v Bratislave.
debata (41)

Prezidenti hovorili aj o možnostiach prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami.

„Turecko je dôležité pre Európsku úniu a Európska únia je dôležitá pre Turecko. Oceňujeme úsilie a pokrok, ktoré Turecko prejavilo v poslednom desaťročí. Veríme, že v tomto smere bude Turecko pokračovať,“ povedal Kiska pred novinármi.

Ankara začala prístupové rokovania s Európskou úniou už pred desiatimi rokmi, vstup tejto krajiny do EÚ ale komplikuje nedoriešený spor okolo Cypru a tiež odpor voči tureckému členstvu v niektorých významných európskych krajinách.

„Je pre nás veľmi dôležité, že nás Slovensko v rámci Európskej únie podporuje,“ povedal Erdogan na tlačovej konferencii. Dodal, že by uvítal zrušenie vízovej povinnosti pri cestovaní občanov Turecka do európskych štátov.

Obaja prezidenti sa tiež zaoberali možnosťami prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi Slovenskom a Tureckom. Aj z tohto dôvodu bolo do programu Erdoganovej návštevy na slovenskom zaradené podnikateľské fórum a podpis memoránd o užšiu spoluprácu medzi agentúrami pre podporu zahraničných investícií alebo medzi inštitúciami, ktoré na Slovensku a v Turecku reprezentujú malé a stredné podniky.

Turecko nepatrí medzi hlavných obchodných partnerov Slovenska. Kiska ale upozornil, že obrat obchodu medzi oboma krajinami stúpol za desať na šesťnásobok a v roku 2013 dosiahol 1,4 miliardy eur. Erdogan bez bližších podrobností spomenul možnosť spolupráce v energetike a obrane. Povedal tiež, že predchádzajúce snahy o výraznejšie zvýšenie vzájomného obchodu nenaplnili očakávania.

Turecko je pre Slovákov druhou najobľúbenejšou turistickou destináciou. Ročne tam vycestuje viac než 130 000 ľudí.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #návšteva #Recep Tayyip Erdogan