Ivor: Rozdielne verdikty súdu treba zjednotiť

Za neudržateľný stav považuje dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor, aby pribúdali prípady oslobodzujúcich verdiktov expolicajtov z dôvodu spochybňovania policajnej inšpekcie. Práve tá vyšetruje trestné činy policajtov, ale rozhodnutia senátov Najvyššieho súdu sa k zákonnosti inšpekcie vyjadrili odlišne.

17.07.2015 15:00
debata (2)

Šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová zrejme navrhne prijať v prípade rozdielnych verdiktov zjednocujúce stanovisko Trestnoprávneho kolégia. Urobí tak až po prázdninách, pretože sudcovia čerpajú dovolenky. V praxi to však už neovplyvní oslobodzujúce rozsudky bývalých policajtov, ktorí boli obžalovaní z korupcie.

Jaroslav Ivor Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jaroslav Ivor, Jaroslav Ivor

Ešte vlani dovolací senát Najvyššieho súdu, kde bol Štefan Harabin, policajnú inšpekciu nespochybnil a takto postupoval koncom júna aj senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo. Tento rok v máji a predvčerom však iný senát pod vedením Harabina označil policajnú inšpekciu za nezákonnú. Čo si myslíte o justičnom zápase o policajnú inšpekciu?

Nastala situácia rozdielnych rozhodnutí dvoch senátov Najvyššieho súdu. Bez toho, aby som robil nejakú analýzu, tak v takých prípadoch to treba riešiť zvolaním Trestnoprávneho kolégia, ktoré zaujme stanovisko a usmerní pre ďalšie rozhodovanie iné senáty Najvyššieho súdu. Inak by vznikol neželateľný stav. Trestnoprávne kolégium je práve ten orgán, ktorý má vydať zjednocujúce stanovisko. Je to vlastne plénum všetkých trestných právnikov Najvyššieho súdu. V minulosti sa stali prípady, že v rovnakej veci rozhodli senáty rozdielne. Aj vtedy zasadlo kolégium a rozhodlo. Teraz je zbytočné rozvíjať nejakú ďalšiu diskusiu.

Generálny prokurátor môže podať mimoriadny opravný prostriedok, aby sa zvrátil diskutovaný oslobodzujúci verdikt expolicajta súdeného za korupciu.

Je to určitý spôsob postupu. Aj generálneho prokurátora musí trápiť tento stav, ktorý nie je normálny a mal by sa do budúcnosti vyriešiť.

Najschodnejšie je teda spomínané zjednocujúce stanovisko Trestnoprávneho kolégia?

Je to pragmatické a efektívne riešenie, ktoré usmerní senáty aj v ďalších kauzách.

Je udržateľné, aby policajná inšpekcia vyšetrovala policajtov s tým, že budú pribúdať prípady, ktoré skončia ich oslobodením?

To je neudržateľný stav. Otázka fungovania inšpekcie je teda aktuálnou. Riešenie, ktoré zvolila Česká republika, je inšpiratívne. Ide o Generálnu inšpekciu bezpečnostných zborov, ktorá je vyňatá mimo všetkých rezortov a výkonných zložiek. Je to možný spôsob riešenia, ako vyšetrovať trestné činy policajtov, ale to je otázka koncepčná. My však musíme vyriešiť situáciu teraz, vzhľadom na živé veci, ktoré môžu byť dotknuté tým, že ich riešila policajná inšpekcia. Mnohí hovorili, že predsedom Trestnoprávneho kolégia je Štefan Harabin. Rozhodovať však nebude doktor Harabin, ale celé plénum, teda všetci trestní sudcovia Najvyššieho súdu po náležitej analýze a diskusii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #súdnictvo #Najvyšší súd #Jaroslav Ivor