Státisíce pacientov ušetria. Pomôcky zlacnejú

Zásadnú zmenu v cenách, ktorá sa dotkne pacientovej peňaženky, chystá ministerstvo zdravotníctva. Od budúceho roka budú mať barly, ortézy či inzulínové perá iné doplatky.

27.09.2015 15:00
Diabetici, glukomer Foto:
Pre väčšinou chronických pacientov sú zdravotnícke pomôcky nevyhnutnosťou. Napríklad, diabetik potrebuje okrem iného aj glukomer.
debata (6)

Rezort tvrdí, že zdravotnícke pomôcky, ktorých je okolo päťtisíc a potrebujú ich státisíce ľudí, budú lacnejšie. Zabezpečí to nové opatrenie, ktoré určí maximálnu cenu každej pomôcky. Tá by mala byť nižšia, ako je dnes.

Ministerstvo si od tohto kroku sľubuje úsporu aj pre zdravotné poisťovne. Lekárnici aj dodávatelia pomôcok upozorňujú, že by to nemusela byť až taká výhoda. Nižšie ceny budú lákať priekupníkov, ktorí budú tovar vyvážať za hranice a u nás bude potom chýbať.

Pre väčšinou chronických pacientov sú zdravotnícke pomôcky nevyhnutnosťou. Napríklad, diabetik potrebuje glukomer, prúžky na meranie cukru, diabetickú obuv, špeciálne ponožky, ortézy aj protézy. Napríklad, glukomery stoja od 25 eur a viac, jedny ponožky tri eurá, balíček 50 kusov prúžkov 15 eur a obuv 25 eur. Pomôcky využívajú denne státisíce pacientov s ortopedickými a srdcovocievnymi problémami, diabetici, astmatici, nevidiaci či nepočujúci, potrebujú ich aj ležiaci pacienti.

Od januára budúceho roka pripravuje rezort takzvané referencovanie cien zdravotníckych pomôcok. Ide o porovnávanie cien toho istého výrobku vo všetkých krajinách Európskej únie. Ministerstvo sa chystá uplatňovať pravidlo, že maximálna cena pomôcky nebude môcť presiahnuť cenu v troch najlacnejších krajinách EÚ. V praxi by to malo znamenať, že niektoré výrobky zlacnejú. Týmto spôsobom u nás od roku 2011 funguje cenotvorba pri liekoch.

„Pokiaľ ide o otázku referencovania cien zdravotníckych pomôcok, od začiatku ide o spoločnú aktivitu ministerstva zdravotníctva a ministerstva financií, rovnako ako pri liekoch, cieľom je, aby sme referencovali už od januára budúceho roka,“ potvrdil hovorca rezortu Peter Bubla.

Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií (IFP) analyzoval cenu 60 najnákladnejších zdravotníckych pomôcok, pre ktoré dokázal zistiť najnižšie maloobchodné ceny na Slovensku a priemer najnižších cien v Česku, Poľsku a Maďarsku. Ako zistil, ceny sú v okolitých krajinách výrazne nižšie. „Ak by bola maximálna cena nastavená na úroveň maloobchodných cien okolitých krajín Česka, Poľska a Maďarska, oproti súčasným cenám by sme najmä na pomôckach mohli usporiť na výdavkoch verejného zdravotného poistenia 7 až 20 miliónov eur,“ tvrdí inštitút. Odporúča preto urýchlene vyhlásiť porovnávanie cien pomôcok, vybudovať porovnávaciu databázu cien a ďalej analyzovať rôzne spôsoby regulácie v únii.

Riaditeľ Asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED Vladimír Mičieta si myslí, že nové opatrenie pomôže ušetriť zdravotným poisťovniam, ale tiež môže negatívne ovplyvniť dodávateľov a aj pacientov. „Úverujeme slovenské nemocnice tým, že nám dlžia za pomôcky, v omeškaní sú 620 dní. Ak sa ešte ceny znížia, dodávatelia sa môžu dostať do väčšej platobnej neschopnosti, čo môže ovplyvniť aj ich ďalšie podnikanie,“ pripomenul Mičieta. Môže sa podľa neho stať, že najmä menšie firmy z trhu odídu. Zároveň vyslovil obavy, aby sa pri pomôckach nestalo to, čo pri liekoch. Kvôli nízkym cenám sa budú vyvážať do zahraničia, a tak budú chýbať slovenským pacientom.

Podobný názor vyslovil lekárnik Dominik Tomek. Aj on vidí ako nevýhodu vývoz do zahraničia. „Vidíme, čo urobilo referencovanie s liekmi, obávam sa, aby sa to nestalo aj pri pomôckach,“ pripomenul Tomek s tým, že ťažko teraz hodnotiť, pretože by to znamenalo nižšie ceny pre pacientov alebo úsporu v zdravotníctve.

Diabetici nižšie ceny vítajú. Prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka uviedol, že referencovanie pre nich môže priniesť menšie náklady na pomôcky. „Ak by sa znížili ceny pomôcok, nám to môže len prospieť,“ podotkol Borovka.

Pre niektoré lekárne to bude znamenať aj nižšie tržby aj revíziu nákupnej politiky. Myslí si to lekárnik Peter Stanko. „Ak pôjdu dôsledkom referencovania ceny dole, budú ovplyvnené aj tržby lekární aj nákupná politika,“ povedal Stanko. Lekárne už zdravotnícke pomôcky nebudú držať na sklade. Pre pacienta to môže znamenať, že bude dlhšie čakať na ich výdaj.

Spolu s referencovaním lekárnici očakávajú aj sprísnenie kontroly predpisovania a výdaja pomôcok. V súčasnosti, napríklad, existujú lekári, ktorí zároveň prevádzkujú výdajne pomôcok, čo využívajú vo vlastný prospech. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa predpisujú pomôcky, ktoré pacient nepotrebuje a poisťovni účtujú úplne iné produkty.

Hoci regulácia cien zdravotníckych pomôcok na Slovensku existuje, v praxi sa nevynucuje. Ministerstvo zdravotníctva stanovuje úradne určenú cenu, za ktorú je pomôcka uvádzaná na slovenský trh. Určuje tiež maximálne marže pre distribútora a koncového predajcu, ktoré spolu nesmú prekročiť 20 percent úradne určenej ceny. Po prirátaní marží a dane z pridanej hodnoty tak vzniká maximálna cena, ktorú maloobchodná cena pomôcky nesmie prekročiť. Pre proces stanovenia úradne určenej ceny by mala byť kľúčová európska referenčná cena. „Pre chýbajúce dáta o cenách pomôcok v iných členských štátoch ide však v súčasnosti len o virtuálny pojem,“ upozorňuje IFP.

Výhody a nevýhody referencovania cien zdravotníckych pomôcok

Výhody

  • nižšie ceny pre pacientov
  • úspora peňazí v zdravotníctve
  • lepšia kontrola pri predpisovaní

Nevýhody

  • vývoz do zahraničia, čo môže spôsobiť výpadok na Slovensku
  • nedostupnosť niektorých drahých a moderných pomôcok, pretože sa firmám neoplatí ich dovážať
  • odchod niektorých dodávateľov z trhu

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #pacienti #zdravotnícke pomôcky #diabetici