Nezamestnaní prišli za prácou do Trenčína

Vyše štyritisíc päťsto nezamestnaných ľudí z celého Slovenska doviezlo sto autobusov do Trenčína, aby tu hľadali zamestnanie na Celoslovenskej burze práce. Okrem nich prišli na burzu aj stovky ľudí z blízkeho okolia. Voľné pracovné miesta na trenčianskom výstavisku ponúkalo 90 firiem zo Slovenska, Česka, Rakúska a Cypru.

25.03.2004 06:16
debata

,,Prišlo viac zamestnávateľov aj uchádzačov o prácu ako vlani. Minulý rok si našla zamestnanie tretina ľudí, čo burzu navštívili, a firmy obsadili 92 percent voľných miest," vraví Ján Gramata zo spoločnosti Dupres Consulting z Dubnice nad Váhom, ktorá burzu organizuje z prostriedkov fondu Phare. Vlani prvú burzu usporiadal bývalý Národný úrad práce, ktorý ju aj financoval.

Po vstupe do Európskej únie by takáto burza práce mohla byť aj častejšie. ,,Budeme môcť využívať prostriedky Európskeho sociálneho fondu, preto bude možné organizovať viacero takýchto podujatí za rok," predpokladá Tatiana Matejovičová, námestníčka generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pražská firma Solutions bola pripravená uzatvoriť pracovnú zmluvu hneď na mieste, ak mal záujemca so sebou životopis a spĺňal ich požiadavky. ,,Ponúkame prácu hlavne v automobilovom priemysle a elektropriemysle. Zamestnáme aj Rómov, ak majú technické vzdelanie a ovládajú angličtinu, čo vyžadujeme od všetkých uchádzačov," predstavila ponuku firmy Andrea Cupáková.

Do Trenčína si prišiel hľadať prácu z neďalekej Dubnice nad Váhom aj Pavol Šedo. O prácu prišiel pred mesiacom a zamestnať sa chce v cudzine. ,,Tu nie je zaplatená práca. Mám maturitu, odrobil som už 24 rokov a nemienim robiť zo seba otroka. Robiť pôjdem jedine do Čiech, odišli tam viacerí moji bývalí spolupracovníci a viem, ako tam zarábajú," hovorí vyučený nástrojár.

Cyperská spoločnosť Pluton Travel hľadala v Trenčíne personál pre viac ako 250 hotelov. Aj tu však bola podmienkou znalosť angličtiny. ,,Môžeme prijať až 400 ľudí. Hotelový personál bude pracovať približne do konca októbra, ale hľadáme ľudí aj na celoročnú prácu," dodáva Lucia Henčelová z cyperskej spoločnosti.

debata chyba