Uhlie za rok zdraželo aj o vyše štvrtinu

Kúrenie uhlím alebo drevom bude drahšie ako vlani. Cena hnedého uhlia z Handlovej za posledný rok vzrástla podľa zistení Pravdy v závislosti od oblasti o 13 až takmer 30 percent. Priemerná cena uhlia z domácej ťažby dosahuje okolo 300 korún za metrák aj s dovozom.

08.09.2004 00:00
debata

Tvrdé drevo na kúrenie z listnatých stromov zasa za posledné dva roky dražie najmä preto, že ružomberský Neusiedler SCP prešiel z ihličnanov na spracovanie listnáčov. „Predtým stál kubík buka 550 až 600 korún. Teraz je najmenej o tretinu drahší. Ale aj tak ho niet, pretože celulózka ho sťahuje,“ povedal Peter Ťapaj z firmy Lesy Drevo Žilina. Takéto ceny sa podľa neho ľuďom zdajú vysoké, najmä preto, že za drevo neboli zvyknutí platiť, prípadne platili iba symbolicky.

Ľudia preto prechádzajú k lacnejším alternatívam. V prípade dreva na ihličnany, ktoré sú menej hodnotné, ale lacnejšie. V okolí Levíc je najväčší záujem o samospracovanie dreva – tenších konárov.

„Je to finančne veľmi zaujímavé najmä pre príjmovo slabšie skupiny obyvateľstva, ktoré o to zároveň aj prejavujú najväčší záujem,“ uviedol František Ondriš, obchodno-ekonomický riaditeľ Odštepného závodu Lesov SR v Leviciach. Pol kubíka haluziny s hrúbkou do sedem centimetrov stojí 119 korún, kým kubík tvrdého listnatého dreva aj s odvozom do 20 kilometrov vyjde na viac ako 1 300 korún.
Čierny trh s drevom, ktorý konkuruje oficiálnym predajcom, začína podľa Ťapaja stagnovať. „Drevo sa dá zohnať aj lacnejšie. Nikto však nepôjde do lesa s Tatrou 20 kilometrov za tisíc korún. Ak niekto zoberie takúto prácu, tak za tri tisícky,“ dodal.
Podobne je to aj v prípade uhlia. Podľa pracovníčky žilinskej predajne palív v tejto oblasti ľudia uprednostňujú lacnejšie, tzv. energetické uhlie – kal. „Stojí 219 korún za metrák plus dovoz. Predali sme ho trikrát viac ako hnedého uhlia. Je sypké a dlhšie drží teplotu, ľudia si ho pochvaľujú,“ dodala.

„Blízko je baňa v Čároch, kde sa ťaží lignit, a ľudia, ktorí nemajú peniaze, si ho tam za pomerne nízku cenu kupujú,“ doplnila Alena Škurlová z Uhoľných skladov v Šaštíne-Strážach. Obchodníkom s palivami na Záhorí pomáha čulý obchod s Rakúskom. ,,Záujem je o koks, kvalitné uhlie a aj o drevo," dodala Škurlová.
Čo všetko sa skrýva v cene uhlia? Približne tretinu ceny tvoria náklady na železničnú prepravu do uhoľných skladov, rozvoz nákladnými autami ku konečnému spotrebiteľovi, marže predajcov a daň z pridanej hodnoty. Predajcovia tvrdia, že všetky položky šli za posledný rok smerom hore.

Podľa riaditeľa odboru odbytu, úpravy a prepravy uhlia Hornonitrianskych baní Prievidza Stanislava Kobelu sa hnedé uhlie z Bane Cígeľ očistené od spomínaných dodatočných nákladov od začiatku roka predáva po 1¤750 korún za tonu a z Bane Handlová po 1¤970 korún.

„Naše ceny sme zvýšili až od 1. septembra, a to v priemere o tri percentá,“ hovorí Kobela. Mierne zdražovať sa podľa neho muselo pre rastúce náklady na ťažbu. „Hore išla nafta, elektrina, cena banského dreva alebo napríklad oceľových výstuží,“ vysvetľuje Kobela.

debata chyba