ČSA otvoria linku Žilina - Praha

Žilina bude mať pravidelné letecké spojenie s Prahou. Od 27. marca 2005 plánujú České aerolínie otvoriť linku na trase Žilina - Praha. Mala by byť v prevádzke každý deň okrem nedele, s dopoludňajším odletom do Žiliny a s popoludňajším návratom do Prahy. Bude nadväznovať na európske linky ČSA. Na linke by mali lietať turbovrtuľové lietadlá ATR 42 a ATR 42 - 500. Informovala o tom hovorkyňa ČSA Jitka Novotná.

01.12.2004 14:40
debata

Letisko v Žiline však musí byť pripravené a spĺňať medzinárodné štandardy. Je potrebné dobudovať terminál a zmodernizovať svetelnú sústavu a navigačný systém. Žilinský samosprávny kraj dostal ponuku, aby sa stal akcionárom Letiska Žilina. „Spoločnými silami by sa mohlo podariť, aby bol v marci terminál dobudovaný,“ doplnil predseda dozornej rady Letisko Žilina, a.s . George Trabelssie

Podľa primátora Žiliny Jána Slotu sa bude musieť na začatie prevádzky liniek prispieť finančne z rozpočtov miest, obcí a vyšších územných celkov Žiliny, Banskej Bystrice a Trenčína. Každý kraj poskytne podľa žilinského primátora 10 mil. Sk, z toho mesto Žilina 5 mil. Sk. „Žilinský región bude v najbližších rokoch najrýchlejšie a najdynamickejšie sa rozvíjajúci nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy,“ skonštatoval Slota. Letisko je preto podľa neho nutnosť. Slota predpokladá, že v roku 2005 bude v žilinskom regióne približne osem nadnárodných spoločností. Jednou z nich by mala byť aj firma Linde, druhý najväčší výrobca manipulačnej techniky na svete.

Okrem nového leteckého spojenia do Žiliny plánujú ČSA zaviesť od nového letného leteckého poriadku nočnú linku na letisko Sliač s večerným odletom na Sliač a skorým ranným odletom zo Sliača do Prahy. Súčasná denná linka na Sliač má vyťaženosť približne 50 percent a prepraví ročne 8000 cestujúcich.

debata chyba