V Žarnovici bude kanadský závod

Kanadská spoločnosť Kouei International Holdings plánuje preinvestovať na strednom Slovensku 22,5 mil. eur. Ako ďalej na stredajšej tlačovej besede po podpise memoranda o porozumení informoval minister hospodárstva Pavol Rusko, firma by mala v horizonte piatich rokov vytvoriť v Žarnovici 200 pracovných miest. Spoločnosť bude vo svojom závode recyklovať pneumatiky a PET fľaše.

15.12.2004 11:54
debata

Ako ďalej uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Kouei International John Novak, s výstavbou nového závodu sa začne na jar budúceho roku. Plnú recykláciu by mala firma v závode spustiť v októbri budúceho roka. Spoločnosť plánuje ročne recyklovať 1 mil. pneumatík, čo je približne ročná produkcia pneumatík na Slovensku. „Slovensko sme si vybrali pre dobrú daňovú politiku v krajine, kvalifikovanú pracovnú silu ako aj výhodnú geografickú polohu,“ uviedol Novak. Na tomto projekte bude Kouei spolupracovať s inžinierskou spoločnosťou SNC Lavalin, ktorá sa podieľa aj na projekte PSA Peugeot Citroën v Trnave, a so spoločnosťou EDC, ktorá poskytuje investorom podporu pre export z Kanady. Nový závod by podľa Novaka mohol v budúcnosti zásobovať Žarnovicu aj elektrickou energiou a teplom.

Investičné stimuly pre investora budú vo výške 2,5 až 3 mil. eur. „Tieto stimuly sa budú deliť na investície do pozemkov a infraštruktúry. Chceme čo najviac finančných zdrojov ušetriť investorovi na hrubých terénnych úpravách a na infraštruktúre,“ uviedol Rusko. Ako ďalej dodal primátor mesta Žarnovica Dušan Gréger, všetky pozemky, na ktorých má stáť nový závod, sú vysporiadané a v súčasnosti sa pracuje na štúdii dopadov na životné prostredie, ktorá je potrebná pre realizáciu stavby nového závodu. 

Firma Kouei sa zaoberá spracovaním odpadu domácností a priemyselného odpadu na ďalšie komerčné využitie. Spoločnosť spracováva odpadové umelé hmoty, staré pneumatiky a iný gumený odpad. V Severnej Amerike a v Európe je lídrom na trhu v spracovaní odpadu. 

debata chyba