Vláda čaká na dohodu o minimálnej mzde

Vláda čaká, či sa zamestnávatelia a odborári dohodnú na výške minimálnej mzdy. Postoje sú zatiaľ rozdielne, odbory chcú 7280 Sk, zamestnávatelia zrušenie minimálnej mzdy.

15.08.2005 21:13
debata

Rada hospodárskeho a sociálneho partnerstva sa v pondelok dohodla na vytvorení priestoru na rokovanie medzi zamestnávateľmi a odborármi o miere tohtoročného zvýšenia minimálnej mzdy. Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu od 1. októbra tohto roka zo 6500 Sk na 6800 Sk. „Ak zamestnávatelia a odborári dospejú k dohode, vláda nemá problém s tým, aby si osvojila ich návrh,“ skonštatoval minister práce Ľudovít Kaník.

Podľa dohody na rokovaní sociálnych partnerov bude vláda akceptovať kompromis medzi zamestnávateľmi a odborármi na novej výške minimálnej mzdy do úrovne približne 7000 Sk, uviedol viceprezident Konfederácie odborových zväzov Eugen Škultéty.

Odborári pritom požadujú minimálnu mzdu vo výške 7280 Sk, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR najviac 6650 Sk a Republiková únia zamestnávateľov žiada inštitút minimálnej mzdy zrušiť.

debata chyba