Európska únia nepovolí nulovú DPH

Európska únia nedovolí novým štátom EÚ zaviesť nulovú daň z pridanej hodnoty, aj keby ju zaviesť chceli. Zamietavú odpoveď dostal český europoslanec.

06.01.2006 21:17 , aktualizované: 09.01.2006 08:54
debata

Česká republika nemá právo zaviesť nulovú daň z pridanej hodnoty (DPH) – takto odpovedal eurokomisár László Kovács na otázku českého europoslanca Hynka Fajmona. Vysvetlil, že nulová DPH na niektoré druhy tovarov a služieb vrátane potravín v niektorých starších členských krajinách je dôsledkom historického vývoja a že Európska komisia sa snaží, aby tieto výnimky boli odbúrané.

Fajmon v písomnej interpelácii poukázal na to, že veľa členských krajín zaviedlo nulovú daň na potraviny a označil to za výhodu pre tieto štáty na jednotnom vnútornom trhu. Spýtal sa, či aj Česká republika môže takto postupovať.

Kovács odpovedal, že o novom zavádzaní takejto výnimky nič nevie. Povedal, že staré členské krajiny dostali právo naďalej uplatňovať nulovú sadzbu tam, kde ju mali aj pred rokom 1991, a to ako dočasné opatrenie. Pre všetky nové krajiny platí všeobecná zásada, že riadna sadzba DPH nesmie byť nižšia ako 15 percent. Zníženú sadzbu, najmenej päť percent, možno uplatniť na tovary a služby vymenované v prílohe k príslušnej smernici Európskej únie. Patria tam aj potraviny.

Nulovú sadzbu na potraviny majú dnes podľa tabuliek Európskej komisie Británia a čiastočne Írsko. Luxemursko vyberá zníženú trojpercentnú daň. Všade inde je daň päťpercentná alebo vyššia.

Potravín sa netýkajú plánované zmeny v systéme DPH, na ktorých sa nedohodol decembrový summit EÚ a boli odložené na januárové zasadanie ministrov financií.

Ak by prešiel návrh pripravený britským predsedníctvom, tak by napríklad Česká republika dostala možnosť predĺžiť prechodné obdobie na používanie zníženej (päťpercentnej) sadzby DPH na byty a na dodávku tepla a tiež dočasnú výnimku umožňujúcu aplikovať túto sadzbu na detské plienky, všetko do roku 2015.

Daňová reforma na Slovensku, v rámci ktorej sa zaviedla 19-percentná rovná daň z príjmu, zjednotila aj sadzby DPH na rovnakú výšku 19 percent. Najsilnejšia opozičná strana Smer chce v prípade účasti vo vláde po jesenných parlamentných voľbách uplatniť zníženú sadzbu dane na niektoré tovary. V prípade niektorých potravín, liekov či učebníc dokonca uvažovala o nulovej dani.

Strany súčasnej vládnej koalície to odmietajú a návrhy Smeru označujú za populistické, ktoré ohrozujú reformu. Podľa ministra financií Ivana Mikloša by zníženie DPH neviedlo k nižším cenám, ale podľa skúseností z iných krajín by sa zvýšili zisky obchodníkom. Navyše výpadok daní by nútil vládu zvýšiť iné dane alebo zvyšovať deficit.

debata chyba