Kurz pre prijatie eura bude známy skôr

Slováci by sa mohli už na prelome prvého a druhého štvrťroku 2008 dozvedieť kurz, podľa ktorého sa prepočítajú na euro ceny tovarov a platy.

10.03.2006 14:25 , aktualizované: 14:29
debata

Pôvodne sa mal výmenný kurz určiť do polovice roka 2008, skorší vstup krajiny do systému výmenných kurzov ERM-2 však umožní aj jeho rýchlejšie stanovenie, povedal vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Ivan Štefanec. Kurz určí Rada Európskej únie.

„Tým, že sme vstúpili o viac ako sedem mesiacov skôr do systému ERM-2, vytvoril sa priestor pre skoršie poznanie výmenného kurzu,“ povedal Štefanec. Slovensko plánuje zaviesť euro od januára 2009.

Od začiatku júla 2008 by potom mali začať obchodníci zverejňovať ceny tovarov v oboch menách. Cenovky v korunách aj eurách by mali byť v obchodoch do konca roka 2009.

Slovensko vstúpilo do systému výmenných kurzov koncom novembra minulého roku a zotrvá v ňom najmenej dva roky. Krajina tak začala plniť podmienku kurzovej stability. V ERM-2 musí Slovensko udržovať kurz svojej meny v pásme plus mínus 15 percent od stanovenej centrálnej parity 38,455 SKK/EUR.

Podľa ekonómov však bude ťažšie dodržať ďalšie maastrichtské kritériá, ktoré sú podmienkou prevzatia eura. Najťažšie bude asi dodržať kritérium výšky inflácie maximálne 1,5 percenta nad priemernou infláciou troch členov eurozóny s najnižšou mierou inflácie a zníženie deficitu verejných financií na tri percentá hrubého domáceho produktu.

Koncom minulého roka centrálna banka rozhodla, že na národnej strane slovenských euromincí bude vyobrazený dvojitý kríž, Bratislavský hrad alebo tatranský vrch Kriváň. Bankovky sú pre všetky štáty eurozóny rovnaké.

debata chyba