Úžera sa začína od 30 percent

Preplatiť pôžičku o viac ako 30 percent vrátane poplatkov za rok je podľa ministerstva spravodlivosti už úžera. Pri 10-tisícovom úvere ide o sumu nad 3000 korún. Rezort chce preto obmedziť výšku úrokov pre spotrebiteľské úvery, medzi ktoré sa radia pôžičky od 200 do 20000 eur, v prepočte 6650 až 665 000 korún.

26.07.2007 07:00
Zákony, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Rezort spravodlivosti sa rozhodol ohraničiť úročenie spotrebiteľských úverov v rámci úprav zákona o dobrovoľných dražbách. Odôvodňuje to rozširujúcou sa ponukou rôznych finančných firiem, kde ročné úroky nezriedka presahujú aj 365 percent. Okrem nich si nebankové firmy často účtujú ešte rôzne vysoké poplatky.

S takýmto postupom však nesúhlasia nielen finančné spoločnosti, ale ani odborníci na finančný trh či rezort financií.

„Presadzujeme, aby sa pred stanovením akýchkoľvek hraníc urobila podrobná analýza, ako by to ovplyvnilo trh,“ uviedol Miroslav Šmál, hovorca ministerstva financií. Rezort sa dokonca obáva, že stanovenie určitej hornej hranice môže úvery všeobecne zdražiť. Finančné firmy totiž môžu náklady na pôžičky posunúť tesne k najvyššej povolenej úrovni.

Podľa Martina Chrena z nadácie F. A. Hayeka akékoľvek obmedzenie podmienok vyburcuje finančné firmy k špekuláciám. Budú napríklad uprednostňovať skôr kratšie pôžičky, ktoré sa do zákonného limitu síce vojdú, no preplatenie vyjde v prepočte na ročné náklady aj okolo sto percent. S hranicami pre úročenie pôžičiek nesúhlasia ani banky. Väčšina ich úverov by sa pritom do limitu ešte zmestila.

„Upustili sme od prvého návrhu, aby sa ohraničila ročná percentuálna miera nákladov. V novele teraz ponúkame tri alternatívy, ako obmedziť celkovú odplatu za úver za rok. Sú prijateľné pre splátkový predaj aj drahšie krátkodobé úvery. Myslíme si, že je správne stanoviť strop pre pôžičky, najmä tie nebankové,“ uviedol pre Pravdu člen sekcie legislatívy na ministerstve spravodlivosti Peter Straka.

Celková výška úrokov a poplatkov by ročne nemohla presiahnuť sedemnásobok základnej sadzby centrálnej banky, čo je v súčasnosti 29,75 percenta. Druhou možnosťou je presná hranica 30 percent z poskytnutej pôžičky alebo dvojnásobok priemerných úrokov z bankových spotrebiteľských úverov, čo je tiež približne okolo 30 percent.

Na rozdiel od predošlého návrhu do súčasného by sa zmestil napríklad aj 10-tisícový úver, ktorý treba za šesť mesiacov splatiť spolu sumou 13 000 korún.

O novele má už v auguste hlasovať vláda. Ak ju podporia aj poslanci parlamentu, platiť bude od januára. Okrem nákladov na spotrebiteľský úver má tiež obmedziť poplatok za jeho predčasné splatenie na najviac štyri percentá. Tento poplatok je aktuálne hlavne pri nebankových firmách niekoľkonásob­ne vyšší.

Novela má tiež podľa Straku zabrániť „nekalým postupom pri dobrovoľných dražbách“. Spotrebiteľské združenia upozornili rezort spravodlivosti na nárast prípadov, keď ľudia kvôli menšej pôžičke či neuhradeniu nájomného za niekoľko mesiacov prišli o vlastné byty, pričom často ani nevedeli, že sa ich nehnuteľnosti dražili.

Od januára by sa malo výrazne zlepšiť informovanie majiteľa nehnuteľnosti o konaní dražby. Oznam by sa mal zverejniť na mieste prístupnom susedom, v obchodnom vestníku aj periodickej tlači. Dlžník má tiež získať viac času na prípadné uhradenie dlhu. Takmer tri mesiace od informovania o konaní dražby.

debata chyba