Vláda na výlete v Brezne sľúbila viac ciest

Slovenská vláda urýchli na Horehroní rekonštrukciu ciest, podporí výstavbu priemyselného parku a rozvoj turistických centier. Rozhodol o tom kabinet Roberta Fica na výjazdovom zasadnutí v Brezne. O výške finančnej podpory, ktorá by mala smerovať do regiónu, rozhodnú až konkrétne projekty.

13.02.2008 13:24
Zasadnutie vlády, rokovanie, vláda Foto:
Vláda nezasadala na úrade v Bratislave ale v Brezne.
debata

Najvážnejším problémom breznianského okresu sú podľa materiálu, ktorý dnes kabinet prerokoval, nevyhovujúce cesty, chýbajúca priemyselná zóna, dlhodobá nezamestnanosť niektorých skupín obyvateľstva a potreba rozvoja cestovného ruchu. Tieto priority nie je možné podľa ministerstva hospodárstva realizovať bez pomoci vlády.

Do roku 2010 by mala byť dokončená rekonštrukcia cesty z Brezna do Červenej Skaly, v prvej etape bude opravený 18-kilometrový úsek medzi Breznom a Polomkou za viac ako tri miliardy korún. Ďalších 32 kilometrov po hranicu Popradského kraja si vyžiada investíciu od 1,45 po 3,99 miliardy ko­rún.

Investorov by mala do Brezna okrem lepšieho cestného spojenia prilákať výstavba nového priemyselného parku Brezno-Rohozná s plánovanou výmerou až 141 hektárov a nákladmi na vybudovanie infraštruktúry 750 miliónov korún. Vyrásť by tu mali podniky strojárenského, drevospracujúceho, prípadne odevného priemyslu. Najväčším zamestnávateľom v okrese s viac ako 12 percentami nezamestnaných sú v súčasnosti Železiarne Podbrezová.

Dlhodobo nezamestnaným by mali pomôcť neziskové sociálne podniky zamerané na pestovanie poľnohospodárskych plodín, energetických rastlín či rozvoj tradičných remesiel. Pilotný projekt sociálnych podnikov vláda schválila už na jesennom zasadnutí v Tisovci pre okres Rimavská Sobota.

Vláda má tiež podporiť rozvoj rekreačných stredísk na južnej strane Chopku v Lome nad Rimavicou. Rekonštrukcie sa dočká aj biatlonový areál v Osrblí. Rozvoju turistiky by malo prispieť aj spustenie prevádzky historických železníc na tratiach Podbrezová – Červená Skala a Brezno – Tisovec.

debata chyba