Do Nitry zavejú dvojmiliardové vrtule

Spoločnosť Ventureal pripravuje pri obci Veľký Kýr medzi Nitrou a Šuranmi výstavbu parku veterných elektrární približne za 2 000 000 000 korún. Podľa projektu by tu malo v roku 2010 vyrásť 16 až 20 veží s inštalovaným výkonom od 32 do 55 megawattov elektrickej energie. Potvrdil to Martin Giertl z bratislavskej pobočky spoločnosti. Firma už v minulom roku oznámila výstavbu veterného parku napríklad pri obci Svodín medzi Novými Zámkami a Štúrovom.

14.04.2008 12:28
Takto by mala vyzerať veterná elektráreň v... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ventureal má po celom Slovensku vytypovaných viac ako 30 lokalít vhodných na výstavbu veterných elektrární, najviac na východe krajiny. „V každom veternom parku pritom plánujeme sedem až 24 veží,“ spresnil Giertl. Spoločnosť plánuje veterné parky aj na juhu rimavskosobotského okresu, či v katastri obce Čečejovce na východnom Slovensku. Niektoré lokality však napríklad pre blízkosť vojenských radarov nevyhovujú na výstavbu 130 metrov vysokých stožiarov s vrtuľami.

Záujem firiem o investovanie do veterných elektrární na Slovensku v poslednom čase výrazne rastie. Okrem spoločnosti Ventureal plánuje stavbu 12 stožiarov pri Podhájskej napríklad banskobystrická Wind Energie. Rovnaký zámer oznámila aj rakúska spoločnosť Bewag, ktorá chce umiestniť tieto zariadenia na strednom Slovensku.

Napriek tomu, že veterná energia patrí k obnoviteľným zdrojom a Slovensko sa zaviazalo k zvyšovaniu podielu ekologickej energie na celkovej spotrebe, ministerstvo hospodárstva ich výstavbu nepodporuje. Podľa ministra Ľubomíra Jahnátka nie je Slovensko pre veterné elektrárne vhodné najmä pre ich nepriaznivý vplyv na stabilitu elektrickej sústavy.

Investori čakajú na stanovisko Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS), ktorá v súčasnosti pripojovanie ďalších veterných zdrojov k sieti nepodporuje. Zmenu by mohla priniesť štúdia vplyvov veterných elektrární na prenosovú sústavu, ktorá by mala byť hotová v septembri.

Veterné elektrárne pribúdajú v celej Európe. Najviac ich vybudovalo Nemecko, kde ich ročný výkon dosahuje necelých 17 000 megawattov . Na Slovensku existujú v súčasnosti tri parky veterných elektrární – neďaleko Senice pri obci Cerová, pri Myjave a na Kysuciach.

debata chyba