Na Hrone postavia elektráreň za 300 miliónov

O stavbu malej vodnej elektrárne na rieke Hron pri obci Bzenica majú záujem štyria investori. Po bratislavských firmách Eco-Project, Danubia Invest a Hydroenergia oznámila svoj zámer postaviť elektráreň s výkonom viac ako jeden megawatt aj miestna firma Velma ZH zo Žiaru nad Hronom. Povedal to starosta Bzenice Jozef Dekýš.

24.04.2008 11:10
Vodná elektráreň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Územné rozhodnutie podľa starostu obec vydá tomu investorovi, ktorý sa zaviaže vytvoriť na susediacich pozemkoch rekreačnú zónu s jazerom. „Obec má v blízkosti uvažovanej elektrárne 13,8 hektára pozemkov, ktoré budú znehodnotené zvýšením hladiny spodnej vody,“ povedal Dekýš. Riešením by podľa neho bola práve rekreačná oblasť. Investor by mal zabezpečiť aj prechod cez hrádzu a vytvoriť cyklistickú cestu.

Predbežné náklady na výstavbu elektrárne firmy odhadujú na 140 až 300 miliónov korún. Projekty počítajú s inštalovaným výkonom turbín od 1,2 až po tri megawatty elektrickej energie. Vodná elektráreň pri Bzenici by mala vyrásť súbežne so stavbou rýchlostnej cesty R1 v úseku Žarnovica – Žiar nad Hronom, ktorá sa plánuje dokončiť v roku 2010. Pre cestu sa má v týchto miestach na úseku niekoľko sto metrov presmerovať aj súčasné koryto rieky.

Postavenie elektrárne zrejme nepoteší vodákov, ktorí tento úsek Hrona často splavujú. Svoje lode budú musieť prenášať v okolí vodného diela po súši, prípadne využijú plánovaný kaskádovitý biokoridor s drevenými sklzmi, ktorý niektoré projekty zahŕňajú.

Napriek tomu, že investori plánujú postaviť elektráreň v priebehu dvoch rokov, nie je zatiaľ isté, či obec stavbu niektorej firme povolí. „Doteraz tam žiadna elektráreň nebola, zaobídeme sa bez nej v najhoršom prípade aj v budúcnosti,“ poznamenal Dekýš. 

debata chyba