Ficovu obhajobu Počiatka naštrbil Topolánek

Premiéra Roberta Fica pri obhajobe jachtárskej návštevy ministra financií takmer potopil jeho český kolega Mirek Topolánek.

20.06.2008 07:32
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico
debata

Fico tvrdí, že o zmene kurzu koruny, na ktorom zarobila finančná skupina J&T, nevedel nik z vlády dopredu. Topolánek však vyzradil, že sa mu viac ako mesiac pred posilnením meny Fico chválil dohodou s Bruselom.

„Premiérovi Ficovi sa nakoniec podarilo nadštandardne vyjednať paritu slovenskej koruny oproti euru – chválil sa mi tým v čase, keď to ešte nebolo verejné,“ povedal Topolánek 13. apríla v rozhovore pre český týždenník Ekonóm, ktorý zverejnili včera. Brusel súhlasil s novým stredovým kurzom až 28. mája, dovtedy bola informácia tajná.

Po zverejnení rozhovoru Topolánek svoje vyjadrenie upravil. „Ako si ale teraz spomínám, on mi povedal, kam by sa chceli v tých rokovaniach dostať, aký je jeho cieľ. V tej dobe ešte nič napevno dohodnuté nebolo,“ vyhlásil Topolánek.

Aj premiér Fico však deň po zverejnení nového kurzu vyhlásil: „Išlo o dohodu, na ktorej sme dlhšie pracovali a veľmi vítam, že európske inštitúcie prjali náš návrh.“

Fico teraz hovorí, že nemohlo dôjsť k úniku tajomstva, vďaka ktorému sa J&T vydaril obchod. „O zmenu parity požiadal minister financií 20. mája. Nikto však nevedel, či rozhodnú a kedy. Ja som sa dozvedel o zmene parity 28. mája vo večerných hodinách,“ uviedol vo štvrtok premiér. Fico sa tak postavil za ministra financií Jána Počiatka (Smer), ktorý bol v Monaku na luxusnej jachte miliardára Ivana Jakaboviča z J&T len tri predtým, ako finanční žraloci zbohatli na korune.

Premiér Počiatka neodvolal, hoci jeho schôdzku s Jakabovičom odsúdil. Fico pritom krátko po voľbách sľúbil, že z vlády pôjde preč každý, kto spraví prešľap. „Ak minister urobí chybu, tak by mal do 24 hodín opustiť ministerstvo,“ vyhlásil vtedy Fico.

Premiér vo štvrtok obhajoval svoje rozhodnutie, že Počiatkovi dal iba žltú kartu. „Počiatek doteraz urobil kus dobrej roboty. Pýtam sa, je dôvod na odvolanie ministra len to, že sa objavil v nevhodnom prostredí?“ reagoval.

Šéf bratislavského letiska Karol Biermann, ktorý bol na jachte spolu s Počiatkom, však dnes príde o stoličku. Podľa Fica dvojitý meter nemá, s prácou vedenia letiska totiž nebol spokojný. „Šéf letiska to mal dávno nahnuté a týmto si to dorazil sám,“ dodal Fico. Premiér „už mal dosť vzdušných zámkov o letisku“. Biermann bol pritom vo funkcii len od októbra minulého roka.

Počiatek, ktorý sa s Jakabovičom zabával v Monaku, tvrdí, že s finančníkmi z J&T nemá blízky vzťah. „Je taký, ako mám k množstvu ľudí,“ vyhlásil. Minister zopakoval, že Jakabovičovi nemohol vyzradiť rozhodnutie Bruselu, lebo vtedy ešte nebolo známe.

Žltá karta ministrovi podľa Fica znamená, že pri najmenšom probléme bude musieť opustiť kreslo. „Zlomím mu väzy. Nerozumiem, ako taký inteligentný človek môže spraviť takú sprostosť,“ vyhlásil. Premiér čaká na správu Národnej banky Slovenska, ktorá prešetruje, či došlo k úniku dôverných informácií o korune.

Je však možné, že výsledky NBS zverejní až na jeseň. „Výkon dohľadu je neverejný, preto informácie o procese a lehotách nemôžeme poskytovať,“ uviedla Jana Kováčová, hovorkyňa centrálnej banky. Stanovisko má guvernér NBS Ivan Šramko predložiť na septembrovej schôdzi parlamentu.

Na odchod Počiatka nebude tlačiť ani HZDS, hoci Mečiarovej strane zosadil Fico ministra pôdohospodárstva za kšefty s pozemkami. O postupe v prípade Počiatka rokovalo včera vedenie strany. „Okolnosti okolo kauzy ministra financií sú dosť nepríjemné, ale myslím si, že Smer a jeho predseda Fico to zhodnotili správne,“ konštatoval po rokovaní poslanec Jozef Halecký.

Hoci Fico tvrdí, že proti finančným skupinám bojuje, ľudia prepojení na J&T pracujú na jeho ministerstvách. Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý s Počiatkom podnikal, má za ekonomického šéfa v rezorte Róberta Hančáka. Ten roky pôsobil ako riaditeľ pre obchod a správu J&T Global. Hančákov brat Martin je zase zamestnaný na ministerstve obrany.

Dcéra štátneho tajomníka Dušana Muňka zo Smeru Eleonóra je manželka jedného z vrcholových manažérov J&T Martina Fedora. Vlastní pozemok v bratislavských Vinohradoch pri Ficovi. Ide o spornú vinicu, ktorú Fico získal lacno od reštituentky. Tá poverila Muňka vybavovaním reštitúcií.

Strana Smer si od J&T dokonca zobrala aj úver. Stalo sa tak pred voľbami 2002, strana už pôžičku splatila.

debata chyba