Fico a J&T Počiatka podržali

Premiér Robert Fico sa zhodol s finančnou skupinou J&T a nestiahol ministra financií Jána Počiatka (Smer). Po víkendovom mlčaní celého Smeru o Počiatkovej návšteve miliardárskej jachty J&T v Monaku predseda vlády vyhlásil, že "nevidí dôvod na jeho demisiu". Podobný názor pár hodín pred Ficom vyjadrili zakladatelia J&T Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. "Naša spoločnosť je proti odvolaniu ministra," uviedol Patrik Tkáč z J&T. Podľa neho nie je nič zvláštne na tom, že bol Počiatek na jachte J&T.

24.06.2008 06:11
rozpočet, Počiatek, vláda Foto:
Ilustračné foto
debata

Fico si, naopak, myslí, že Počiatkova návšteva bola „hlúpa“. Hoci vo vláde hlása tvrdý boj proti finančným skupinám a tvrdí, že ,,ich má rád ako koza nôž", ministra financií si v kabinete ponechá. Podľa neho totiž neporušil žiadny zákon.

Žltá karta pre Počiatka neznamená, že sa už nikdy nesmie s nikým z finančných skupín stretnúť. Fico povolil, aby podobné rokovania prebiehali. „Ak majú nejaké projekty, nech prídu na ministerstvo, zaklopú na dvere a minister sa s nimi normálne stretne. Dá si to do svojho programu a bude,“ vyhlásil Fico.

Premiér pritom pripustil, že je na Počiatka nahnevaný. Opäť odsúdil Počiatkovu návštevu na jachte a dodal: „V danom okamihu som to vyhodnotil tak, ako som to vyhodnotil. Ján Počiatek si sám nastavil latku pomerne komplikovane pre ďalší politický vývoj.“

Premiér mal Počiatkovu ponuku na demisiu na stole od piatka. Hoci tvrdil, že každé pochybenie členov svojho kabinetu bude riešiť do 24 hodín, na Počiatkovu kauzu si dal čas. Šéfa bratislavského letiska Karola Biermanna, ktorý bol v Monaku na akcii J&T tiež, dal premiér odvolať ihneď. Novým generálnym riaditeľom sa stal Zdenek Schraml.

J&T potvrdila, že Schramlova priateľka Henrieta Šoltésová je zamestnankyňou Nadačného fondu J&T. „Tieto spojitosti vedeniu skupiny J&T do dnešného dňa neboli známe,“ uviedol hovorca Maroš Sýkora.

Na návšteve jachty v Monaku boli podľa jej majiteľa Ivana Jakaboviča z J&T okrem Počiatka desiatky ďalších známych tvárí. Jakabovič odmietol komentovať informáciu, že medzi pozvanými bol aj podnikateľ Miroslav Výboh zo zbrojárskej firmy Willing, ktorý sprevádza Fica na zahraničných cestách.

„Kto bol na jachte, je naša súkromná záležitosť. Boli tam desiatky ľudí z Monaka, Slovenska a Česka z kultúrneho a spoločenského života, nebudem ich menovať,“ reagoval Jakabovič. Výboh mal včera vypnutý mobil.

Opozícia chce Počiatka za pochybenie odvolať v parlamente. Mimoriadna schôdza bude zrejme vo štvrtok alebo v piatok. Zvolať ju dali KDH a SDKÚ. Podľa exministra financií Ivana Mikloša z SDKÚ podozrenie, že dôverné informácie o zmene stredového kurzu koruny mohli uniknúť, stačí na odchod šéfa rezortu.

Tkáč dal Fica do jedného vreca s exministrom financií Ivanom Miklošom z SDKÚ. „Predseda vlády Robert Fico i poslanec Mikloš proti vlastnému zdravému rozumu, v snahe vyzerať čo najprijateľnejšie pred voličmi, vykrikujú, že politik sa s podnikateľom stretávať nemá,“ zdôraznil.

Na vyslovenie nedôvery ministrovi treba 76 hlasov. KDH, SDKÚ a SMK, ktoré sa k dvom opozičným stranám pridala, toľko nemajú. S poslancami za SNS a HZDS rátať nemôžu napriek tomu, že Mečiarova strana Počiatka kritizovala. „Je to vec Smeru, sme zodpovedný koaličný partner,“ poznamenal poslanec HZDS Ján Kovarčík.

Šéf štátnej kasy prijal počas návštevy v Monaku 24. a 25. mája pozvanie na jachtu finančníkov. O tri dni neskôr, v stredu 28. mája, skúpili „žraloci“ vo veľkom koruny. Stalo sa to tesne predtým, ako dal Brusel v noci súhlas na zmenu centrálneho kurzu, vďaka čomu J&T zarobila. Národná banka v súčasnosti skúma, či tajomstvo o bruselskom rozhodnutí neuniklo vopred.

debata chyba