Ponuka Slovensku: 30,126 SKK/EUR alebo nič

Slováci sa na budúci týždeň v utorok dozvedia, v akom pomere od januára vymenia koruny za eurá. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov bude konverzný kurz stanovený na úrovni 30,126 SKK/EUR, čo zodpovedá súčasnému stredovému kurzu domácej meny voči euru. Konverzný kurz definitívne schvália ministri financií krajín Európskej únie.

07.07.2008 06:27
euro koruna Foto:
Ilustračné foto
debata

Premiér Robert Fico sa niekoľkokrát vyslovil za čo najsilnejší konečný kurz pri prechode na euro. Krajiny, ktoré doteraz vymenili svoje národné meny za euro, tak urobili práve na úrovni centrálnej parity. Stredový kurz koruny voči euru sa nečakane po druhý raz posunul koncom mája blízko 30 SKK/EUR.

Viaceré média už informovali o tom, že Európska komisia navrhne výmenu korún za eurá práve na úrovni centrálnej parity. Slovensko údajne dostalo na výber; buď predstavu komisie prijme, alebo sa mu dvere do eurozóny zatvoria tesne pred prahom. Fico tento týždeň vyhlásil, že centrálna parita bude mať významný vplyv na úroveň konečného kurzu.

Po určení konverzného kurzu odštartuje intenzívna časť informačnej kampane, ktorá má Slovákov pripraviť na prechod na novú menu. Nové povinnosti si budú musieť osvojiť obchodníci, ktorí začnú najneskôr do mesiaca zobrazovať na cenovkách údaje súčasne v korunách aj eurách. Táto povinnosť im zanikne rok po zavedení eura. Čísla v oboch menách, ktoré majú ľuďom pomôcť porovnávať hodnoty v korunách a eurách, nájdu tiež zamestnanci na výplatných páskach.

Ficova vláda chce zabrániť zneužitiu prijatia novej meny na špekulatívne zdražovanie tovarov a služieb. Chystá preto súbor opatrení, ktorých súčasťou má byť okrem iného možnosť regulácie cien, ktoré podľa nej v čase prechodu na euro neodôvodnene stúpnu.

Komisia súhlasila so zavedením eura na Slovensku začiatkom mája po tom, ako krajina splnila prísne ekonomické kritériá pre vstup do euroklubu. Trinástku členov eurozóny rozšírili začiatkom tohto roka Cyprus a Malta. Slovensko prijatím eura predbehne ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré si zatiaľ nevytýčili konkrétne termíny zavedenia jednotnej európskej meny.

debata chyba