Premiér: Slovensko môže byť prvým štátom, kde euro nezvýši ceny

Slovensko by mohlo byť prvou krajinou, v ktorej sa zavedenie eura neprejaví na celkovom náraste inflácie. Podľa premiéra Roberta Fica by sa tohtoročná inflácia mohla dostať pod úroveň 3 percentá.

07.01.2009 15:53
Fico Foto:
Slovenský premiér Robert Fico
debata

„Čo bude veľmi zvláštny úkaz, pretože Slovensko bude asi prvá krajina, kde nedôjde po zavedení eura k zvyšovaniu cien a zvyšovaniu inflácie,“ konštatoval premiér v stredu po skončení pracovného rokovania venovaného hodnoteniu prechodu na novú menu.

Podľa jeho slov pritom zavedenie eura od 1. januára nebolo bezprostredne spojené so zvyšovaním cien a taktiež nebolo zneužité na ich neopodstatnený nárast. Zrýchlenie tempa rastu cien bolo pritom podľa Roberta Fica sprievodným javom zavádzania eura v ostatných krajinách, ktoré ho prijali za svoju menu.

Rezort financií ešte v novembri minulého roka odhadoval tohtoročnú úroveň inflácie meranú indexom spotrebiteľských cien na 4 percentá.

Národná banka Slovenska odhadla úroveň inflácie meranej metodikou Európskej únie v závere minulého roka na 2,7 percenta. Podľa slov Róberta Fica sú „veľmi dobré“ vyhliadky úrovne inflácie na Slovensku ovplyvnené aj súhrnom faktorov, ktoré sa vytvorili v poslednom období.

Premiér Robert Fico zhodnotil celkový proces zavedenia eura za pokojný. Za bezproblémový označil aj prechod bankového sektora na novú menu. Aj keď bude na Slovensku možné platiť slovenskými korunami už len do 16. januára, v obehu ešte stále zostáva zhruba 60 miliárd korún. Podľa premiéra sa tak už z obehu stiahlo viac ako 61 percent hotovosti v slovenských korunách.

Situáciu po zavedení eura do hotovostného aj bezhotovostného obehu ako veľmi dobrú označila aj ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadežda Machútová.

Vyplýva aj z výsledkov kontrol, podľa ktorých od 1. januára inšpektori zistili z viac ako 600 kontrol nedostatky pri malých podnikateľoch v 10 percent prípadov. Za prvé dva dni kontrol pritom nedostatky vykazovalo 16 percent skontrolovaných subjektov.

Zákonné platidlo, ktorým je počas duálneho obehu slovenská koruna ako aj euro, bolo podľa Machútovej odmietnuté iba v štyroch prípadoch. Podľa premiéra Roberta Fica je však potrebné sledovať vývoj na trhu aj v ďalšom období, nie len v prvých dňoch po zavedení novej meny.

debata chyba