Poľský prezident odmieta vstup do čakárne na euro

Skorý vstup Poľska do mechanizmu výmenných kurzov ERM II, ktorý sa označuje aj ako "čakáreň" na euro, by podľa poľského prezidenta Lecha Kaczynského spomalil hospodársky rast krajiny. Prezident tiež zopakoval svoj názor o škodlivosti skorého prijatia eura a vstup do eurozóny v roku 2012 alebo 2013 označil za nerealistický.

24.02.2009 12:58
Kaczynski, Poľsko, poľský prezident Foto:
Poľský prezident Lech Kaczynski.
debata

„Vstup do systému ERM II by priniesol veľmi reštriktívnu fiškálnu a monetárnu politiku. Znamenalo by to vyliať viac vody na vatru ekonomiky, čo by uhasilo oheň rastu,“ povedal Kaczynski pre utorňajšie vydanie denníka Gazeta Wyborcza. „Nevravím nie (vstupu do eurozóny), rok 2012 je však nerealistický, takisto ako 2013,“ dodal prezident.

Poľský premiér Donald Tusk chce, aby najväčšia z postkomunis­tických členských krajín EÚ vstúpila do eurozóny v roku 2012. Výhody väčšej stability spojenej s členstvom v eurozóne sú podľa premiéra zreteľné aj vzhľadom na súčasnú globálnu hospodársku krízu. Za rozhodnutie o prijatí eura zodpovedá v Poľsku vláda a nie prezident.

Pred prijatím eura musí mena krajiny najmenej dva roky zotrvať v systéme výmenných kurzov a voči centrálnej parite posilniť alebo oslabiť maximálne o 15 percent, aby preukázala, že je dostatočne stabilná. Vstup do mechanizmu ERM II je podľa nedávnych vyjadrení poľskej vlády predmetom neoficiálnych rozhovorov s európskymi inštitúciami.

debata chyba