Maďarsko žiada úniu, aby mu umožnila rýchlejšie prijať euro

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány naliehal v utorok na Európsku úniu, aby urýchlila svoje postupy a umožnila krajine rýchlejší vstup do eurozóny. Dôvodom je prudké oslabovanie maďarského forintu, ktorý ohrozuje domácu ekonomiku.

24.02.2009 19:41
Maďarský forint Foto:
Ilustračné foto
debata

Gyurcsány zdôraznil, že nežiada zmiernenie podmienok pre záujemcov o vstup do eurozóny, no kritizoval požiadavku zotrvania v mechanizme výmenných kurzov ERM II počas obdobia dvoch rokov pred začlenením krajiny do spoločnej menovej únie.

„Bez uvoľnenia podmienok pre vstup do eurozóny otázkou je, či musíme čakať dva až dva a pol roka v predvstupovej hale na euro? Je dôležité držať tieto krajiny v čakárni tak dlho?“ povedal Gyurcsány po rozhovore s prezidentom Európskej komisie Jose Manuel Barrosom.

Krajina, ktorá chce prijať euro, musí zotrvať v systéme ERM II, kde mena môže voči centrálnej parite posilniť alebo oslabiť maximálne o 15 percent, minimálne dva roky. Vstup krajiny do mechanizmu ERM II však najprv musia schváliť jednohlasne predstavitelia všetkých členských krajín, Európska komisia a Európska centrálna banka.

debata chyba