Sarkozy: Musíme ochraňovať ekonomiku únie, robia to aj USA

Európska únia si musí chrániť svoju ekonomiku a svoje priemyselné odvetvia, pretože Spojené štáty to robia tiež, vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy po stretnutí s talianskym premiérom Silviom Berlusconim v Ríme. Obidve krajiny chcú vytvoriť silný ochranársky blok, ktorý bude na blížiacom sa krízovom summite žiadať v tomto smere dôrazné opatrenia.

24.02.2009 20:56 , aktualizované: 21:07
Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi Foto:
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (vľavo) a taliansky premiér Silvio Berlusconi na stretnutí v Ríme 24. februára 2009.
debata

„Ak Spojené štáty chránia svojich farmárov tak, ako to robia, môžeme robiť to isté aj v Európe; ak Spojené štáty chránia svoj priemysel, ako to robia, je to správne, ale my v Európe snáď môžeme robiť to isté,“ vyhlásil Sarkozy. „Na budúcu nedeľu (na krízovom summite 1. marca) budú Taliansko a Francúzsko hovoriť spoločne dôraznými slovami a budú žiadať Európu, aby prijala zásadné rozhodnutie,“ dodal prezident.

Sarkozyho postoje vyvolávajú obavy ekonómov a niektorých vlád, ktoré sa bránia hrozbe vzostupu zhubného protekcionizmu. Ekonómovia poukazujú na historické skúsenosti, že zvýšená ochrana domácich trhov predlžovala a zhoršovala ekonomické krízy.

Sarkozy sa odvoláva najmä na to, že Spojené štáty vložili do plánu na ozdravenie ekonomiky za 787 miliárd dolárov klauzulu „Buy American“. Tá núti využívať americkú oceľ a ďalší tovar vyrobený v USA v zakázkach, platených peniazmi z tohto balíka.

Sarkozy hovorí, že Francúzsko musí teraz konať samotné, pretože Európska únia doteraz nezakročila tak, ako by mala. Podľa neho je treba „viac koordinácie a rozhodnosti“ a „menej naivity“.

Sarkozy chce, aby sa prijala aspoň spoločná európska politika na podporu automobilového priemyslu. Obavy z protekcionizmu už vyvolali plány Paríža podporiť miestne automobilky, najmä keď Sarkozy vyjadril znepokojenie, že by pomoc dostali aj teké, ktoré vyrábajú inde než vo Francúzsku, napríklad v Českej republike či na Slovensku.

Česká vláda, ktorá teraz EÚ predsedá, chce, aby krízový summit povedal dôrazné nie protekcionizmu. Podporiť toto stanovisko by mali šéfovia štátov a vlád strednej a východnej Európy, ktorí sa stretnú tesne pred summitom.

Poľskí predstavitelia, ktorí schôdzku iniciovali, by na nej chceli ešte pred stretnutím s celou EÚ vyslať jasný signál, že tieto krajiny sú proti protekcionizmu.

Ministri a šéfovia vlád najväčších krajín sveta už od jesennej eskalácie finančnej krízy na spoločných stretnutiach vyhlasujú, že je dôležité zachovať voľný obchod a brániť protekcionizmu, doma však robia pravý opak.

Za všetkých tento prístup zhrnul člen bankovej rady Európskej centrálnej banky Lorenzo Bini Smaghi: „Vlády sa schádzajú a píšu vyhlásenia proti protekcionizmu, potom odídu domov a prijímajú ochranárske kroky.“

debata chyba