Slováci plnia kasy poľským obchodníkom

Vladimír Pekarčík z Levoče zanevrel na slovenské obchody. Potraviny, spotrebný tovar či naftu chodí po výraznom oslabení poľského zlotého oproti euru nakupovať vo veľkom už len do susedného Poľska. Raz za dva až tri týždne absolvuje 80-kilometrovú cestu autom do Nového Targu a neľutuje.

25.02.2009 09:31
Košík, nákup, porovnanie Foto:
Cena nákupu v jednotlivých krajinách od najlacnejšej po najdrahšiu: Poľsko, Maďarsko, Česko, Slovensko, Rakúsko.
debata

„Nakúpili sme tovar aj s naftou asi za 160 eur a ušetrili sme minimálne 100 eur oproti takému istému nákupu u nás,“ prepočítava pán Pekarčík poslednú návštevu v obchodnom dome Leclerc v Novom Targu. Nákup v Poľsku sa mu oplatí, hoci prejazdí naftu za približne sedem eur.

DISKUTUJTE: Nakupujete za hranicami?

Aj cenové ponuky reťazcov dokazujú, že v Poľsku možno oproti Slovensku pri nákupe kvalitou porovnateľných potravín ušetriť najmenej štyri eurá z desiatich. „V sobotu som videl v slovenských novinách reklamu na zlacnený syr Michalovská tehla, ktorý vyšiel v Tescu na necelých šesť eur za kilogram. V Poľsku som v ten istý deň kúpil kvalitný tvrdý syr v prepočte za 2,20 eura za kilogram,“ hovorí Pekarčík.

Nákupy v cudzine
Nákupy v cudzine Nákupy v cudzine

"Základný nákup v cudzine ":[javascript:vo­id(0);/1235525285640/](k­liknutím zväčšíte)

Rovnaký scenár sa opakuje aj pri dverách poľského mäsiarstva v Jablonke. Predavačky si neoddýchnu. Obchod majú plný zákazníkov zo Slovenska. Ženy držia v rukách papieriky s menami kolegov, známych, príbuzných. Je na nich zoznam vecí, ktoré im majú doniesť. Kuracie prsia a stehná berú na desiatky kíl. U severných susedov sa od zavedenia eura oplatí nakúpiť všetko – od potravín až po záclony či kuchynské linky.

„Život na Orave nie je jednoduchý. Je tu veľká nezamestnanosť, všetky veľké podniky hlásia hromadné prepúšťania, ľudia prichádzajú o prácu, o peniaze. Život je drahý, takže aspoň takto si trošku pomôžu – lacnejšími nákupmi v Poľsku,“ hovorí Svetlana Kubošová pred supermarketom v Jablonke.

Niektoré potraviny sú pre slovenských zákazníkov lacnejšie o tretinu až polovicu. „Sú to evidentné rozdiely, oplatí sa aj drogéria, mliečne výrobky, mäso. Ryby sú aj o 50 percent lacnejšie,“ ukazuje na plný kufor Miloš Bútora. Vyplatí sa aj stavebný materiál a hlavne treba v Poľsku natankovať plnú nádrž. Pri kúpe 30 litrov nafty možno oproti cenám na Slovensku ušetriť asi 11 eur.

V Poľsku sa nakupovalo lacnejšie aj v minulosti, najmä na trhoch. Po tom, čo sa poľský zlotý oslabil oproti euru od leta 2008 o tretinu, oplatia sa aj obchodné domy. O niečo menej ako v Poľsku môže Slovák ušetriť pri nákupe v susednom Maďarsku a Česku, ktorých meny od vlaňajšieho leta oslabli o 16 až 20 percent. Do Rakúska je výhodné chodiť po naftu či kvalitný tovar v akciách. Každodenné potraviny sa v Rakúsku podľa letákov reťazca Billa kupovať neoplatí.

Za koľko sa tankuje (ceny v eur)
  Slovensko Poľsko Česko Maďarsko Rakúsko
nafta (30 l) 32,40 21,50 25,50 24,00 28,70
benzín (30 l) 30,40 22,00 25,20 22,60 29,00
POZNÁMKA: CENY POTRAVÍN AJ PALÍV SÚ PRI PLATBE BANKOVOU KARTOU          

PREPOČÍTANÉ KURZOM DEVÍZY PREDAJ V TATRABANKE .[bc4 tar fs10]{valign:top} ||||||

Obchody v pohraničí prichádzajú o zákazníkov

Obchodníci s potravinami v okresoch susediacich s Českom, Poľskom a Maďarskom sú zúfalí. Predaj mliečnych a mäsových výrobkov im klesol o 20 až 30 percent.

Pokles priznáva Coop Jednota aj spracovatelia potravín. „Ľudia prestávajú kupovať slovenské syry, pretože v Poľsku kúpia kilogram už aj po 1,66 eura (50 korún),“ povedal riaditeľ Humenskej mliekarne Jozef Hurný.

Ani mäsiarom nekvitnú ruže. „Najviac padá predaj výsekového mäsa, a to až o 30–40 percent,“ konštatoval obchodný riaditeľ spoločnosti Svaman Myjava Jozef Hudec.

Za hlavné dôvody čoraz masovejšej nákupnej turistiky považuje Ján Bilinský z Coop Jednoty silné euro, za ktoré si Slováci po oslabení zlotého, českej koruny a forintu výhodne nakúpia syry aj mäso.

Tieto potraviny sú v Česku lacnejšie nielen pre kurzový rozdiel, ale aj pre nižšiu DPH na potraviny. Rozdiel deväť percent zlacní mäso o rovné tri eurá.

debata chyba