Cena obilia padá. Chlieb dražie

Už niekoľko mesiacov za sebou prudko klesajú farmárom ceny obilia, mlieka a mäsa, ale ľudia nekupujú výrazne lacnejší chlieb ani mliečne a mäsové výrobky. Úpravy cien na pultoch boli zatiaľ skôr kozmetické.

25.02.2009 10:45
Obchod a euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým cena potravinárskej pšenice a raže klesla v priebehu roka o polovicu, chlieb, naopak, dražel a kilogramový bochník stál v polovici januára priemerne 1,35 eura (40,70 koruny).

Štyridsať korunový chlieb jedia Slováci od konca jesene. V regiónoch, kde prichádzajú ľudia o prácu, zareagovali na zmenu svojsky – namiesto chleba kupujú radšej rožky. Tie totiž stále stoja šesť centov, teda už viac ako rok 1,90 koruny.

DISKUTUJTE: Nakupujete za hranicami?

"Všimol som si, že ľudia si radšej kúpia 7 – 8 rožkov, akoby si mali kúpiť peceň chleba za 1,33 eura,“ opísal zmenu v správaní zákazníkov pekár Miroslav Pavlovič z Horných Chlebian neďaleko Topoľčian. Rovnaký postreh má aj šéf Zväzu pekárov a cukrárov Milan Rusina, ktorý pečie chlieb na Orave.

Štatistická cena chleba nevyjadruje pomerne veľké krajové odchýlky. Kým veľké reťazce majú v ponuke základný kilogramový pšenično–ražný chlieb za cenu okolo 0,9 až jedného eura, teda 29 až 30 korún, cena tmavého bochníka je vyššia o 30 centov. Vidiecke predajne ponúkajú najmä na západnom Slovensku chlieb bežne v cene od 1,33 do 1,56 eura, teda od 40 do 47 korún.

"Za túto cenu by bol chlieb na Orave, Kysuciach alebo východnom Slovensku nepredajný,“ podotýka Milan Rusina a hovorí, že cena chleba prísne kopíruje zamestnanosť a príjem obyvateľstva v jednotlivých regiónoch.

Chlieb nelacnie, hoci cena pšenice trvale klesá. Tá spadla z najvyššej minuloročnej ceny 259 eur za tonu v apríli na 126 eur v januári 2009 (zo 7 795 na 3 789 korún). Mlynári, pekári a obchodníci si horúci cenový zemiak prehadzujú z ruky do ruky. Malí pekári ústami Miroslava Pavloviča hovoria, že vzhľadom na cenu obilia nakupujú ešte stále drahú múku – až po desať korún za kilogram.

"Cena múky už dávno klesla,“ nesúhlasí generálny riaditeľ Mlyna v Pohronskom Ruskove Peter Močko a dodáva, že zišli s cenou múky najmenej o 50 percent. Pekár Milan Rusina vysvetľuje, že majú múku lacnejšiu – po 8,70 až 8,90 Sk. „Ale ani tento pokles neumožňuje upraviť ceny chleba na pulte,“ tvrdí Rusina poukazujúc na to, že vlani mali pekárne len 3,5–percentnú rentabilitu.

Obchodníci zase hovoria, že ceny potravín závisia od dodávateľov. "Podpísali sme etický kódex, v rámci ktorého sme sa zaviazali, že nebudeme meniť ceny a obchodné prirážky na potraviny. Cena na pulte závisí od cien ponúkaných výrobkov,“ povedal za Coop Jednotu jej vrchný riaditeľ sekcie obchodu Ján Bilinský.

Cena mlieka v akciách klesne

  • Liter mlieka sa dá v akcii kúpiť za 55 centov (16,60 Sk). Onedlho príde na pulty jedného z reťazcov mlieko lacnejšie až o 12 centov, čím jeho cena klesne na 43 centov (12,90 Sk).
  • Výrobcovia pritom už dávno volali po zlacnení mlieka na pultoch.,,Pri súčasnej rekordne nízkej farmárskej cene okolo 25 centov (7,60 Sk) za liter surového mlieka by zaň spotrebiteľ nemal zaplatiť viac ako 46 centov (14 Sk),“ uviedol Ján Paciga, predseda roľníckej spoločnosti Agria v Lipt. Ondreji.
  • Mlieko už pozvoľna lacnie, ale rozptyl cien je stále obrovský. Najdrahšie sú vidiecke predajne, ktoré plnotučné mlieko predávajú za 1,05 eura (31,50 Sk). Lacnejšie, okolo 55 centov za liter, sa dá mlieko kúpiť v reťazcoch pod ich vlastnou značkou.
  • Prieskum Pravdy ukázal, že tzv. privátne značky reťazcov, ako sú Tesco/Tesco, Vian/Kaufl and či Tradičná kvalita/Coop Jednota, sú lacnejšie aj pri jogurtoch a ďalších potravinárskych výrobkoch.
  • Je to jedna z ciest, ako ľudia ušetria a pre výrobcov je to spôsob, ako získať väčšie objednávky od reťazcov.
  • "Obchodné prirážky na privátne značky sú nižšie, ale o to zaujímavejšie sú pre mliekarov objemy dodávok,“ povedal generálny riaditeľ Kežmarskej mliekarne Ľubomír Valčuha. (SD)

Bravčové ide aj pod tri eurá

  • Prudko s cenou nadol išlo bravčové mäso. Krkovička bez kosti stojí v akcii pod sto korún (3 €). V jednom z reťazcov vyšla len na 2,79 € (84 Sk). Karé s kosťou sa predáva za 3,60 € (111,60 Sk) za kg. Pultový pokles cien v niektorých prípadoch až o 26 % je reakciou na zvýšené nákupy mäsa Slovákov v Česku a Poľsku, ale aj na pokles cien bravčoviny v Európe.
  • "Jatočné ošípané predávame spracovateľom kilogram len po 1,10 € (33 Sk). Extrémne nízka cena síce zlacňuje bravčové, ale ničí chovy,“ povedal Ivan Oravec, predseda PD Nové Sady.
debata chyba