NYT: Najväčšou obeťou krízy vo východnej Európe môže byť nespútaný kapitalizmus

Najväčšou obeťou krízy vo východnej Európe môže byť nespútaný kapitalizmus, ktorý bývalé komunistické krajiny vrelo prijímali, uviedol americký denník The New York Times.

25.02.2009 12:41
Wall Street Foto:
Wall Street
debata

Pripomenul nedávne sociálne nepokoje v Poľsku, Lotyšsku či Bulharsku motivované obavu o roztrhnutie sociálnej siete. V Českej republike bolo počas minulého týždňa cítiť roztrpčenie, že Česi boli potrestaní za hriechy iných, uviedol denník.

V Česku rastie nezamestnanosť a klesajú odhady hospodárskeho rastu. Aké zlé to bude, sa ešte len uvidí. Českí optimisti usudzujú, že by to krajina mala zvládnuť lepšie ako jej východní susedia, ktorí sú oveľa viac závislí od západných bánk a majú menej rozvinuté hospodárstvo. Kríza hrozí prehĺbením ekonomického rozdelenia východnej Európy. Bohatšie, dobre spravované krajiny, ako je Česko, lepšie odolajú poklesu a nechajú svojich slabších druhov za sebou.

Reflektory vyhľadávajúce katastrofy sú zamerané na krajiny strednej a východnej Európy, pripúšťa rakúsky šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer. „Je chybou, že panikáriaci investori hádžu všetky krajiny regiónu do jedného vreca. Skutočnosť je taká, že sa tu nešíri žiadna hniloba,“ cituje Mittendorfera denník.

Najohrozenejšími štátmi sú tie najnovšie, usudzuje denník. Pripomína, že západní vlastníci bánk v strednej a východnej Európe sú pod tlakom, aby z týchto krajín, ktoré aj tak čelia rozpočtovým deficitom a závislosti na zahraničných pôžičkách, stiahli kapitál. V najväčšom nebezpečenstve v tejto súvislosti sú balkánske krajiny, Maďarsko, Chorvátsko a Rumunsko.

Rakúski bankári však neplánujú odchod z oblasti. Šéf Erste Group Andreas Treichl denníku povedal, že jeho ústav zostáva ziskový a má adekvátny kapitál na krytie rizík. „Určite neustúpime,“ vyhlásil.

Na Západe má veľa ľudí svoje prvé skúsenosti s vážnou hospodárskou krízou. Východoeurópania sú oveľa húževnatejší, pretože žili počas komunizmu, za diktatúry a zažili 300-percentnú infláciu, usudzuje Treichl. „Ľudia v tomto regióne sú desaťnásobne lepšie vybavení na vysporiadanie sa s krízou než zhýčkaní investiční bankári v New Yorku,“ povedal.

Českí odborníci sú presvedčení, že Európska únia ako najväčší obchodný blok sveta nájde spôsob ozdravenia a nedopustí rozšírenie finančného chaosu na kontinente.

Denník cituje Tomáše Sedláčka, ktorý pracoval ako ekonomický poradca bývalého českého prezidenta Václava Havla. V 90. rokoch podľa neho dával Západ východnému bloku lekcie ako privatizovať a deregulovať. Teraz z Washingtonu prichádzajú posolstvá zoštátňovať a regulovať.

„Táto kríza prevrátila svet hore nohami,“ povedal. „Ľudia, ktorí tu tvrdia, že voľný trh je riešením na všetkoo, už nie sú braní až tak vážne,“ cituje utorkový The New York Times Sedláčka, analytika ČSOB a v súčasnosti zároveň člena Národnej ekonomickej rady českej vlády (NERV).

debata chyba