Roubini: Krízu si môže najviac odniesť stredná a východná Európa

Stredná a východná Európa je najviac nakazená vírusom globálnej krízy zo všetkých rozvíjajúcich sa ekonomík, tvrdia analytici okolo ekonóma Nouriela Roubiniho, ktorý medzi prvými predpovedal skutočnú šírku finančnej krízy. Uviedol to český server Týden.cz. Zatiaľ čo sa niektoré svetové krajiny začnú odrážať od dna, situácia v stredovýchodnej časti Európy bude obzvlášť bezútešná.

25.02.2009 18:15
Peniaze, bankovky, úplatok, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

„Predtým progresívne Pobaltské krajiny dnes padajú do dvojciferných strát. Krajiny ako Česká republika, Slovensko alebo Slovinsko, ktoré sú krízou relatívne menej zasiahnuté, čakajú ťažké časy,“ tvrdí Roubiniho tím.

Podľa Roubiniho ekonomiku regiónu poškodzujú dva hlavné faktory – kolabujúci export a výrazne obmedzený prílev kapitálu. Zahraničné investície pritom v uplynulých rokoch predstavovali hlavný stimul rozvoja regiónu. Inštitút pre medzinárodné financie odhaduje, že objem čistých kapitálových tokov by sa v tomto roku mal prepadnúť na 30 miliárd dolárov, teda približne 12 percent hodnoty roku 2008.

Vývozy navyše predstavujú kľúčový prvok ekonomického úspechu týchto krajín; objem exportu v Česku, Maďarsku a Slovensku tvorí 80 až 90 percent hrubého domáceho produktu.

Zraniteľnosť regiónu je aj v objemných pôžičkách v zahraničných menách, vysokej zadĺženosti krajín a rozsiahlych deficitov bežných účtov, uviedli analytici. Upozorňujú na hrozby rozšírenia sa „choroby“ stredovýchodnej Európy do zvyšku sveta. Krajiny, ktoré krízu spôsobili, sa teraz paradoxne majú obávať spätného „domino efektu“. Nákaza vraj hrozí najmä prostredníctvom bankového systému, ktorý je na medzinárodnej úrovni úzko prepojený. Západoeurópske banky prostredníctvom svojich pobočiek držia 60 až 90 percent trhu regiónu.

„Zraniteľným sa tak teraz stáva napríklad bankový systém Českej republiky, ktorý je inak relatívne zdravý,“ uviedol Roubiniho tím.

Česká vláda aj centrálna banka však opätovne zdôrazňujú, že český bankový sektor je v dobrej kondícii. Rovnaký názor má aj banková asociácia, ktorá tvrdí, že obozretný prístup bánk sa prejavil napríklad v zanedbateľnom množstve úverov v cudzích menách, ktoré tak nemôžu ohroziť domácnosti ani bankový systém.

Roubiniho tím varuje, že ak nebudú európske krajiny spolupracovať a vzájomne si pomáhať, finančná kríza sa prehĺbi.

„Budeme svedkami rozdelenia kontinentov na starú a novú Európu, čo by malo ďalekosiahle dôsledky pre politickú mapu Európy. Ku slovu sa potom môže dostať silnejúci nacionalizmus sprevádzaný euroskeptickými hlasmi, ktoré sa už teraz začínajú ozývať najmä z Českej republiky a Poľska,“ napísal.

Roubini zatiaľ nevidí svetlo na konci tunela ani v prípade Spojených štátov. „Sme ešte stále v tretej či štvrtej výmene,“ pomohol si bejzbalovou terminológiou. „A zhoršuje sa to,“ dodal.

debata chyba